Маймунска шарка вече в 29 страни

09:18, 04 юни 22 / Свят 25 1797 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

909 случая на зараза с маймунска шарка са потвърдени в 29 страни по света, показват данни на медицинския институт Център за контрол и разпространение на заболяванията.

Най-голям е броят на заразените хора във Великобритания, където са регистрирани 225 случая. На второ място по брой на заразени се нарежда Испания със 186 случая, а Португалия е на трета позиция със 143 заразени.

„Вероятността да се заразим от маймунска шарка е като да спечелим 6 от тотото“

Първите заразени с маймунска шарка са били установени в Чикаго, щата Илинойс, като от началото на годината досега в Съединените щати са регистрирани повече от 20 души със заболяването.

Според отдела за обществено здраве в Чикаго само ден, след като бе регистриран първи случай на маймунска шарка при възрастен мъж, завърнал се от Европа, вече има и втори заболял, който е бил в близък контакт с болния.

В средата на май са установени случаи на заболяването в Масачузетс и Ню Йорк, а впоследствие в Калифорния, Колорадо, Флорида, Джорджия, Пенсилвания, Вирджиния, Вашингтон, а сега и в Илинойс.

Експерти: Може да има ограничения за пътуване заради маймунската шарка

Повечето от заболелите са пътували в чужбина. Голяма част от тях са мъже, които се идентифицират като хомо или бисексуални, но здравните служители предупреждават, че болестта може да се разпространи чрез близък контакт при всички чрез допир с кожата, от замърсено облекло или спално бельо, пише БНР.

От началото на годината Центровете за контрол и превенция на болестите са идентифицирали 22 случая на маймунска шарка в 19 щата. За сега лекарите не очакват широко разпространение на болестта, но с увеличаване броя на пътуванията не е изключено и покачване броя на заболелите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама