САЩ критикуват България за нацистки и антисемитски надписи

17:10, 03 юни 22 25 1442 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавният департамент на САЩ критикува България за нацистките, антисемитски и антимюсюлмански надписи, които са видими в редица български градове, а усилията за заличаването им не са систематични. Това е едно от заключенията в доклад за 2021 г. на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи в частта за България, пише Mediapool.

В началото на годината неизвестни нарисуваха  свастика с лилаво мастило върху прозорец на посолството на САЩ в София. Свастиката беше открита на 28 януари - ден след Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Още тогава бе съобщено, че изображението е предизвикало безпокойство в Държавния департамент на САЩ относно проблемите на антисемитизма в България.

Сегашният доклад се позовава на множество граждански организации, които съобщават, че общините не реагират на сигналите за разпространението на сувенири с нацистки отличителни знаци в туристическите зони в цялата страна.

Еврейски организации са подавали сигнали за антисемитски графити. Организацията „Шалом“ е съобщила нацистки стикери в столичния градски транспорт и лифтовете в Банско. Главното мюфтийство също е подало информация за обидни графити върху мюсюлмански имоти. Едно е от тях е нарисувана свастика върху джамия в Пловдив.

Лидери на еврейската общност са изразили загриженост за проявите на вандализъм върху еврейски гробища и паметници. Те твърдят, че има ескалираща тенденция за антисемитска пропаганда и графити. Най-забележителният пример е в Провадия, където старото еврейско гробище е превърнато в незаконно сметище.

През миналата година мюсюлмански лидери са подали оплаквания, че София, Стара Загора и Гоце Делчев„с непрозрачни мотиви“ продължават да отхвърлят исканията им за изграждане на нови или реконструкция на съществуващи религиозни обекти. Мюфтийството се оплаква, че мюсюлманите в България са ставали периодично жертви на реч на омразата.

През миналата година училищата са започнали да използват пълния набор от учебници за православното християнство и исляма от първи до дванадесети клас. Въпреки че учебниците по религия от първи до трети клас са били одобрени, не е имало обучени учители, които да обучават децата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама