Уволниха ръководството на ВМЗ – Сопот

14:22, 03 юни 22 / Политика 25 1766 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) взе решение да сменят борда на ВМЗ - Сопот. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг.

Тя обясни, че първата причина е влошеното финансово състояние на компанията. „Причините са следните: ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лв., но бордът, който я управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,64 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.“, обясни Нинова.

За 2021 г. на всеки 100 лв. разходи са реализирани 107 лв. приходи, аз първото тримесечие на 2022 г. на всеки 100 лв. разходи са реализирани 96 лв. приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. – само за три месеца – с 21 млн. лв.“, добави икономическият министър.

Данните са от доклада, който правят одиторите, след като предприятията си предоставят финансовите отчети.

Втората причина е, че Министерският съвет е взел решение държавните дружества да преведат дивидента си за 2021 г. в размер на 100% в бюджета до 30 април 2022 г. „Въпреки неколкократните писма на ДКК изпраща до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент“, заяви Нинова, цитирана от bTV.

Припомняме, че досегашният председател на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот е Никола Стоянов.

По думите на икономическия министър новите ръководни органи на ВМЗ-Сопот са професионалисти и почтени хора. Те са доскорошният областен управител на София – област Иван Иванов, както и Мариан Йовчев и Камен Шаралиев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама