Доматите застрашават властта в Индия

18:35, 03 юни 22 / Свят 25 1557 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Политическата стабилност в Индия е застрашена от повишаването на цените на доматите. Средната цена на дребно на доматите в южноазиатската страна скочи със 70% за един месец и със 168% на годишна база до 53,75 рупии (69 цента) за килограм, съобщи Bloomberg.

Доматите, както картофите и лукът, служат за основа на традиционните ястия в Индия. Повишаването на цените създаде проблеми на управляващата партия „Бхаратия Джаната“, която обеща всестранна подкрепа на земеделските производители и определи развитието на селското стопанство като свой основен приоритет. Сега скъпите домати могат да окажат отрицателно въздействие върху започналата предизборна кампания.

Запасите от старата реколта са на изчерпване, а новата ще бъде доставена след около три месеца. Една от причините за повишаването на цените е рекордната гореща вълна, която намали производството в някои части на страната. През март и април температурите на някои места достигнаха почти 50 градуса по Целзий.

Убийствените горещини нанесоха щети на производството на пшеница в Индия, като принудиха властите да ограничат износа, на който светът разчиташе да намали недостига, предизвикан от войната в Украйна. Индия ограничи и износа на захар, за да гарантира осигуряването на вътрешното потребление, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама