Турция официално смени името си

16:26, 02 юни 22 / Свят 25 4429 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ООН вече ще използва Turkiye (Тюркие) вместо Turkey (Търки) след промяна на името на Турция по молба на Анкара, съобщи ТРТ Уърлд. 

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик съобщи за промяната, която по думите му е в сила от момента на получаването на писмото с искането на Турция и важи за назоваването на страната на всички чужди езици и в документацията, посочва телевизията.

Турция сменя името си

Пред Анадолската агенция Дюжарик посочи, че организацията е получила писмо от външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, адресирано до генералния секретар Антониу Гутериш, в което се иска да бъде използвано името „Turkiye“ вместо „Turkey“ за международна употреба. Говорителят поясни, че от момента на получаване на писмото промяната влиза в сила.

Чавушоглу съобщи, че писмото е било изпратено на ООН и други международни организации във вторник. „Заедно с нашата Дирекция по комуникациите ние успяхме да подготвим добра почва за промяната. Направихме така, че ООН и други международни организации да разберат за това преминаване към използването на Тюркие“, каза още той.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган издаде през декември указ за замяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркие (Turkiye) на английски, френски и немски, както и на други езици, като „Turkiye“ се използва и в етикетите на продуктите за износ. 

Терминът Turkiye“ (Тюркиепредставлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турския народ по най-добрия начин“, се посочва в указа на Ердоган.

Точната причина зад преименуването и избрания момент за това остава неясна, отбелязва ДПА, цитирана от „Мediapool“. През декември държавната телевизия ТРТ се позова на статия, според която думата „Turkey има „неласкави“ конотации на английски език, тъй като се отнася за „голяма птица, произхождаща от Северна Америка“ или за „нещо, което пада лошо“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама