Бойко Рашков ли ще е новият шеф на КПКОНПИ?

13:14, 02 юни 22 / Политика 25 1641 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не прави нищо в този момент. Коалиционните партньори трябва да се обединим и да кажем, че трябва ново ръководство. Това коментира премиерът Кирил Петков след като взе участие в поклонението на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Според него номинирането на хора за ръководните органи ще бъде дълъг процес и всеки от коалицията ще трябва да посочи свой кандидат.

Рашков ли е новият шеф на КПКОНПИ? 

Междувременно в някои медии се завъртя името на вътрешния министър Бойко Рашков като спрягано за вероятния бъдещ председател на КПКОНПИ. Министър-председателят обаче отказа да потвърди тази информация. 

Петков търси кадри от чужбина за новата антикорупционна комисия

„Рашков се бори много добре в този момент като министър на вътрешните работи. Аз лично му имам голямо доверие“, посочи той. За самите кандидатури за КПКОНПИ нямаме никакви лица, които искаме да казваме. Трябва да има съгласуване. Не е добре преди да е съгласувано с коалиционните партньори, да се говори по медиите“, допълни Петков, цитиран от Нова телевизия.

Рашков: Слуховете не коментирам

Министърът на вътрешните работи, обаче, отрече слуховете, че ще бъде осободен от поста си и ще заеме поста на шеф на Антикорупционната комисия. Слуховете не коментирам“, отсече Рашков пред bTV. 

За рокадата по върховете на властта се говори от дни, но до този момент нямаше потвърждение нито отричане от официални източници. След като бившият главен прокурор Сотир Цацаров напусна комисията, тя се управлява временно от заместник-председателя Антон Славчев, бивш кадър на ДАНС. Той оглавяваше комисията и през 2019 година след скандала с терасата на тогавашния председател Пламен Георгиев.

В началото на мандата на правителството фаворит на Продължаваме промяната за шеф на КПКОНПИ беше бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев. Той признава, че е говорил по този въпрос с премиера Кирил Петков. След това темата бе замразена, припомня „Мediapool“.

Спънките пред новия антикорупционен закон

Припомняме, че правителството анонсира, че готви нов антикорупционен закон, който да раздели комисията на две и да ѝ даде огромни правомощия - за борба с корупцията и за конфискация на незаконно имущество. 

Антикорупционната комисия е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Месеци по-късно такъв закон обаче все още няма. Причината - разбирателството в коалицията между „Има такъв народ“ (ИТН) и всички останали се изчерпва само с това, че КПКОНПИ трябва да бъде разделена на две. ИТН настояват управляващите двата органа да вземат решенията си с пълно мнозинство. Другите партии от коалицията не подкрепят това и смятат, че тази идея може да попречи на работата на комисията, припомня Аctualno.com.

Бойко Рашков оглави МВР по времето на двете служебни правителства на Румен Радев, а впоследствие зае тази длъжност в кабинета на Кирил Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама