Константинова се извини на украинците

17:40, 02 юни 22 / Политика 25 1751 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Искам да се извиня на онези български граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не  е била моята цел. Това обяви вицепремиерът Калина Константинова преди да започне изслушването и в парламента относно прекратяването на кампанията за преместване на украинските бежанци от хотелите по Черноморието в държавни почивни бази в страната. 

От местата си в зала депутатите от ГЕРБ, по чието искане вицепремиерът се яви на изслушване в пленарна зала, вдигнаха листове с надпис „Оставка“. Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов отправи молба към тях с думите: „Колеги, разбрахме посланието. Моля свалете листовете! Не сме на футболен мач!“, предаде Нова телевизия. 

От парламентарната трибуна тя даде обяснение за решението за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна в държавни бази във вътрешността на страната. 

Константинова посочи, че най-важното и трудно нещо, което са постигнали е, всички тези десетки хиляди хора да имат осигурен покрив над главата си. Тя благодари на екипа на Кризисния щаб и на всички институции за усилията и посветеността през последните месеци.

„Този екип ми дава възможността да застана пред вас и да заявя: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е срещала. Нито за секунда не позволихме дори да се доближим до тежка хуманитарна криза и хора на улицата, а рискът от това беше огромен”, каза Константинова.

„В днешния ден, когато почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, повече от всякога е важно да си припомним, че делата говорят повече от думите”, каза тя. „Истината е, че България предостави най-добрата и качествена грижа. Навсякъде, във всяка друга държава те са в палаткови лагери. Тук тази глъка въздух, която им дадохме през програмата за хотелиерите освен, че предостави най-качествената грижа в Европа помогна и за тяхната интеграция”, категорична беше Калина Константинова.

Предисторията

Днешното изслушване в парламента в първата публична поява наКонстантинова след видеообръщението, с което бе обявен курс украинците да се изпращат към лагерите в Сарафово и Елхово за разпределение из страната. Тонът на това обръщение, в което в почти прав текст се казваше, че украинците капризничат и не желаят като българите да търпят липсата на здравна грижа, забавени помощи и пр., взриви обществените настроения в последните дни, пише „Сега“.

Изслушването е по инициатива на ГЕРБ. Днес Деница Сачева каза пред btv, че проблемите с бежанците и енергетиката могат да бъдат повод за вот на недоверие. Стана ясно обаче, че бившите управляващи не са готови да поискат такъв вот. „Когато сме готови с нашето решение, веднага ще го обявим. За момента това, което правим е да казваме истината, да показваме това, което се случва в управлението, за да бъдат хората убедени, че този вот на недоверие трябва да има успех не за опозицията, а за обществото“, заяви Сачева.

Константинова предизвика критики и в управляващата коалиция. „Демократична България“ обяви изказването й за грешка, но я оправда, че на „всеки се случва да не прецени как стоят нещата“. Днес дипломатична критика отправи и Любомир Каримански пред БНТ. „Адекватността на поста вицепремиер трябва да отговаря на ситуацията, това не е така в момента“, каза той.

Центърът в Елхово затвори, местят бежанците към хотели и почивни бази

Буферният център в Елхово затвори още днес, след като и последната група украински бежанци отпътува за Габрово в 15.30 ч., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По-рано днес бежанци потеглиха и към почивни бази в Пампорово, София, Павел Баня и Банско. Общо 13 автобуса транспортираха всички хора с временна закрила към държавните бази из страната.

В буферния център пренощуваха общо 634 души, като той бе използван по-малко от 48 часа.

Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева уточни пред bTV, че буферният център в Елхово е бил временен. Локацията се определя според профила на хората, за да се избегне струпването от вчера, каза тя.

Засега палатковият лагер в Сарафово остава, но в него не са настанени бежанци. Намерено е място за 60 души в държавна база в Приморско. 

В репортажa на bTV се разбра още, че държавата е имала идеи да прехвърли бежанците по стадиони в различни градове, докато намери къде да ги настани за постоянно. Нито една община обаче не се съгласила, като оправданието било, че за целта трябват решения на общински съвети и пр. Така се и стигнало до отваряне на бежанските центрове в Сарафово и Елхово.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама