Норвегия смени името на Беларус

13:22, 30 май 22 / Свят 25 3048 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министърът на външните работи на Норвегия Аникен Гитфелт обяви, че Норвегия официално е променила името на Беларус. Властите в Осло вече ще наричат държавата „Беларус“ и няма да ползват възприетото досега наименование за държавата „Hviterussland“, което означава буквално - „Бяла Русия“. Новината бе съобщена в норвежките медии.

„Правим това в знак на солидарност с беларуското демократично движение, което настоява страната им да не бъде възприемана като продължение на Русия“, каза министърът.

Промяната на името беше одобрена в Международния ден на солидарност с Беларус. „Радвам се, че на този ден можем да обявим промяната на името и да изразим солидарността си с демократичните сили в Беларус“, заяви ръководителят на норвежкото външно министерство. Тя заяви, че лично се е обадила на Светлана Тихановска, която смята за демократичен лидер на Беларус, и я е информирала за промяната на името. „Тя беше щастлива и благодари за решението“, каза Аникен Гитфелт, цитирана от offnews.bg.

През 2019 г. шведското правителство също обяви, че официално ще използва името „Беларус“ вместо „Vitryssland“ („Бяла Русия“). Това имаше за цел да подчертае суверенитета на страната и националната идентичност на беларусите. От 2021 г. Дания също започна официално да нарича страната Беларус.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама