Държавата започва да плаща за кръводаряване

12:05, 30 май 22 25 1815 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В опит да ограничи незаконната търговия с кръв и кръвни продукти, управляващата коалиция пристъпва към въвеждане на официално заплащане за кръводарителите. Това предвиждат промени в закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, подготвени от депутати на четирите партии в коалицията, пише в. „Сега“.

Депутатите не променят основните принципи в закона, т.е. кръводаряването ще се осъществява при спазване на принципите на доброволност и безвъзмездност. В разходите за вземане на кръв обаче се включват нови пера, а други се повишават.

Така подкрепителната храна ще е в размер на 15 лв., а не 8 лв., колкото е по сегашната наредба. На кръводарителя ще се възстановяват направени разходи за транспорт до 35 лв., които той ще трябва да докаже с документи - сега тази сума е 5 лв. Сега се полагат и 6 лв. за символичен подарък на кръводарителя, за които от мотивите не става ясно дали влизат в другите суми или остават отделно - неяснотата идва оттам, че сега сумите се записват в закона, а досега бяха предмет на наредба към него.

Новият стимул е ваучер за сума, която ще е равна на 50% от дневното трудово възнаграждение, изчислено въз основа на средната заплата за страната. По данни за март 2022 г. тази сума ще е 41,70 лв., като реално ще бъде повече, тъй като заплащането ще се въведе от следващата година, а тогава средната заплата ще е нараснала с още. Остава и възможността лечебното заведение да заплаща за кръв при спешни случаи и при липса на налични количества от необходимата кръвна група; за производство на ваксини, серуми и имуноглобулини; за научноизследователски цели. Цените ще бъдат от 120 до 180 лв. на литър, като сега пак има такова заплащане, а цените са 90 и 100 лв.

Както и досега, всеки кръводарител ще има право на два допълнителни дни платен отпуск. Други важни промени засягат прилагането на Националната система за ранен контрол и превенция живота и здравето на реципиента (NAT), която за пръв път се записва в закона. Императивно се записва, че разходите за прилагането на тази система се осигуряват от държавния бюджет. С нея значително ще се подобри диагностиката на донорската кръв.

У нас доброволното кръводаряване не е добре развито. Над 3/4 от кръводарителите в България дават кръв под натиск или срещу пари. Под 23% от дарената у нас кръв е от доброволни кръводарители и основно потребностите се задоволяват от кръводаряване от роднини при нужда, пише Mediapool. В това отношение България много изостава от целите на Световната здравна организация (СЗО) до 2020 г. всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволни и безвъзмездни кръводарители. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама