Русия нямало да използва ядрени оръжия в Украйна

10:02, 29 май 22 25 1445 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският посланик във Великобритания Андрей Келин заяви в интервю за Би Би Си, че не вярва страната му да използва тактически ядрени оръжия във войната в Украйна.

В разпространена извадка от интервюто, което ще бъде излъчено днес в 11 часа българско време по Би Би Си, Андрей Келин казва, че според руските военни правила подобни оръжия не се използват в конфликт като този, предаде БНР.

„Русия има много строги разпоредби за използването на ядрени оръжия, това може да стане само, когато е застрашено съществуването на страната“, изтъкна посланикът.

Келин отрича, че руските войски обстрелват цивилни граждани и заявява, че обвиненията във военни престъпления в Буча са „изфабрикувани“. Притиснат от водещия Клайв Майри, че има доказателства за извършените престъпления в Буча, посланикът отново посочи, че според Русия всичко е било „инсценирано“, за да се прекъснат преговорите.

Би Би Си припомня, че същата версия на събитята е била изложени и по-рано то външния министър Сергей Лавров, който каза, че „инсценировката“ е направена след напускането на руските войски.

Западът обаче твърди, че сателитни снимки показват, че трупове е имало по улиците на Буча две седмици преди руснаците на напуснат града.

Стотици обикновени литовци събраха милиони за боен дрон за Украйна

Междувременно стотици обикновени литовци се обединиха, за да закупят военен дрон за Украйна и така да ѝ помогнат срещу Русия, предаде „Ройтерс“. За броени дни е била събрана цялата сума от 5 млн. евро.

Дронът се показа като ефикасно военно средство срещу руските сили и техните съюзници в конфликти в Сирия и Либия и закупуването му ще бъде организирано от литовското министерство на отбраната. То планира да подпише писмо, в което да заяви намерение да купи военен дрон от Турция идната седмица.

Украйна купи над 20  въоръжени дрона Байрактар ТВ2 от турската компания Байкар в последните години и на 27 януари поръча още 16. Партидата бе доставена в началото на март.

За първи път в съвременната история обикновени хора събират пари, за да купят нещо като например дрона Байрактар“, подчерта украинският посланик в Литва Бешта Петро и определи тази стъпка като невероятна и безпрецедентна.

Премиерът на Украйна: ще се възстановим и Русия ще плати

В същото време в интервю за Би Би Си украинският премиер Денис Шмигал описва мащаба на щетите, нанесени на Украйна от руската военна инвазия, и съобщава за плановете за възстановяване на инфраструктурата. 

През войната са унищожени 25 000 км пътища, няколко стотин моста и 12 летища, напълно или частично са разрушени повече от 100 учебни и над 500 здравни заведения, както и около 200 промишлени предприятия. „35% от икономиката ни не функционира, повече от 300 000 кв. км територия са минирани“, казва той, цитиран от „Сега“.

По оценката на Шмигал, в резултат на войната Украйна е загубила между 30 и 50% от годишния си БВП, ежемесечният дефицит в бюджета възлиза на 5 милиарда долара, а общите загуби за икономиката и инфраструктурата според различни оценки възлизат на 600 милиарда долара. Премиерът съобщава, че правителството е отделило 50 милиарда долара за възстановяване в онези райони, където е възможно вече. Следващата крачка е възстановяването на основни инфраструктурни обекти, като мостове и пътища, както и електро-и водоснабдяването. Третият етап ще е възстановяване на цялата страна.

Искаме да построим нова Украйна“, отбелязва Шмигал, подчертавайки, че за това ще са нужни собствени средства, международна помощ и руски пари. „Убедени сме, че агресорът трябва да плати за нанесените щети - казва Шмигал. - И това трябва да стане за сметка на замразените руски активи, които трябва да се конфискуват в полза на Украйна“. Канадското правителство вече поде инициатива за същото, но тя не среща подкрепа навсякъде. Германия, например, отговаря, че има закони и конфискацията не е толкова просто упражнение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама