Украйна не изключва възможността за частично отстъпление в Донбас

08:54, 28 май 22 25 1796 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Може да се наложи украинските сили да се оттеглят от позиции в района на Луганск, за да не бъдат обградени и заловени в плен, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай, цитиран от „Ройтерс“. Оттеглянето може да доближи руския президент Владимир Путин до целта му за пълно превземане на областите Луганск и Донецк в Източна Украйна.

Руският войски напредват в Донбас,използвайки предимно артилерийски обстрел, който превръща градовете и селата в пустинен пейзаж. Гайдай съобщи, че руските войски са влезли в Северодонецк, най-големият град в Донбас, който все още е под контрола на Украйна. По думите му 90% от сградите в града са пострадали от обстрела.

Руснаците няма да могат да превземат Луганска област през следващите дни, както прогнозираха анализаторите“, каза Гайдай в Telegram. „Имаме достатъчно сили и ресурси, за да се защитим. Възможно е обаче да се наложи да отстъпим, за да не бъдем обкръжени“.

Частите на проруските сепаратисти вече контролират Лиман, железопътен център западно от Северодонецк. Украйна заяви, че Русия е превзела по-голямата част от Лиман, но силите ѝ блокират настъплението към Славянск, на югозапад.

Президентът Владимир Зеленски обяви, че Украйна защитава земята си „доколкото ни позволяват настоящите отбранителни ресурси“. Украинските военни съобщиха, че са отбили осем атаки в Донецк и Луганск в петък, унищожавайки танкове и бронирана техника. „Ако окупаторите смятат, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни, те грешат. Донбас ще бъде украински“, изтъкна Зеленски.

Анализатори от Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, казаха, че докато руските сили са започнали директни атаки срещу застроените райони на Северодонецк, те вероятно ще се борят да завземат позиции в самия град. Руските сили се представяха слабо в операциите в застроени градски терени през цялата война“, се казва в анализа.

Руското настъпление тръгна по-бързо след пробива при Попасна, който се намира южно от Северодонецк. Руските сухопътни сили са превзели няколко села северозападно от Попасна, съобщи британското министерство на отбраната.

Журналистите на „Ройтерс“, които се придвижват с руските части, съобщава, че Попасна е в руини. На юг украинските власти казват, че Русия има за цел да наложи постоянно управление. В Херсонска област на юг руските сили укрепват отбраната и обстрелват контролирани от Украйна райони, каза пред медиите украинският губернатор на региона Хенадий Лагута. Той обясни, че хуманитарната ситуация е критична в някои райони и на хората им е много трудно да напуснат, пише „Мediapool“.

Украинската православна църква прекъсна връзките с Русия

Междувременно украинската православна църква (УПЦ) взе решение за своя пълна независимост и автономия. Московският клон на Украинската православна църква заяви, че прекъсва връзките си с Русия заради инвазията ѝ в Украйна. „Не сме съгласни с позицията на Московския патриарх Кирил относно войната“, се казва в изявление на църквата, след като проведе събор, посветен на „агресията“ на Русия, и обяви „пълна независимост и автономия на Украинската православна църква“. Съборът заяви, че отношенията му с ръководството на Москва са били „сложни или отсъстващи“ след обявяването на военното положение в Украйна. Той също така призова както Украйна, така и Русия да „продължат преговорния процес“ и да намерят начин да „спрат кръвопролитията“, пише БГНЕС.

Москва призова София да изтегли кораба „Царевна“ от Мариупол

Масов гроб на украински военни в Мариупол

В паркова зона в Мариупол, близо до бившия стадион „Металург“, е открит масов гроб с тела на украински военни. Военнослужещите са загинали през февруари и март тази година, когато тази част на града е била под контрола на украинските войски, съобщи началникът на Републиканското бюро по съдебна медицина към Министерството на здравеопазването на ДНР Дмитрий Калашников. Според него вече са открити 14 тела, 10 са обработени, а по външни признаци там може би се намират общо до 40 тела на украински войници.

МНС призова Русия да сътрудничи в разследването по Украйна

Русия трябва да сътрудничи на Международния наказателен съд в разследването на предполагаемите военни престъпления, извършени по време на инвазията на Москва в Украйна, заяви прокурорът на трибунала пред АФП. „Поканата е налице. Вратата ми е отворена и аз също ще продължа да чукам на вратата на Руската федерация“, заяви прокурорът на МНС Карим Хан в интервю в базирания в Хага съд. „Ако има обвинения, които Руската федерация има, ако има информация, с която разполага, ако провежда свои собствени разследвания или наказателни преследвания или има информация, която е от значение - да я сподели с нас“.

9 загинали при нови руски бомбардировки над Харков

Русия очаква 14 млрд. долара допълнителни приходи от нефт и газ

Русия очаква да получи един трилион рубли допълнителни приходи от нефт и газ през тази година, заяви финансовият министър, като добави, че част от неочакваните приходи ще бъдат изразходвани за офанзивата на Москва в Украйна. Очакваме да получим до един трилион рубли (14,4 млрд. долара) допълнителни приходи от нефт и газ, според прогнозата, която разработихме заедно с Министерството на икономическото развитие“, заяви финансовият министър Антон Силуанов в коментар, излъчен по държавната телевизия.

Силуанов заяви, че правителството планира да похарчи допълнителните приходи през тази година, а не да ги спестява. Той заяви, че парите ще бъдат изразходвани за „допълнителни плащания“ на пенсионерите и семействата с деца и за провеждане на „специалната операция“ в Украйна, визирайки настъплението на Москва в прозападната страна.

S&P понижи кредитния рейтинг на Украйна

Рейтинговата агенция „S&P Global Ratings“ намали кредитния рейтинг на Украйна и обяви, че перспективата е отрицателна поради продължаващите последици от руската инвазия. Агенцията понижи оценката на дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на Украйна в чуждестранна валута от „B-/B“ на „CCC+/C“ поради „очакванията за продължителен период на макроикономическа нестабилност в страната“.

Още тежко оръжие от САЩ за Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза днес след телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че в Украйна пристига още тежко въоръжение. „Тежкото оръжие е на върха на дневния ред на Киев и предстоят още доставки“, написа Кулеба в Twitter.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама