Воденичаров се отказва от надпреварата за БНТ, Кошлуков ще участва

16:04, 26 май 22 25 1552 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият актьор от „Ку-Ку“ и настоящ водещ в телевизията на Слави Трифонов 7/8 Камен Воденичаров се е отказал да участва в конкурса за директор на Българската национална телевизия. Същевременно настоящият шеф на БНТ Емил Кошлуков иска да продължи да управлява държавната телевизия и ще се включи в състезанието. Това потвърдиха двамата пред „Дневник“.

„Имам по-важни неща, които трябва да свърша и са набелязани отдавна. Почти всичко бях подготвил за конкурса, но след много размисъл, разговори и проверки реших, че няма да се явявам“, каза Воденичаров пред „24 часа“.

Другият сигурен участник в надпреварата остава телевизионният водещ Сашо Диков, който също потвърди пред „Дневник“, че се готви за представянето си пред СЕМ.

Кои са другите кандидати?

По непотвърдена информация в конкурса се очаква да участват и дългогодишният бивш водещ от БНТ и изпълнителен директор на първата новинарска телевизия RЕ:tv Асен Григоров (в последните години се занимава с онлайн медии) и бившият шеф на новините в bTV Венелин Петков. Няма официално потвърждение и дали бившата водеща в БНТ Искра Ангелова - предаването й „Нощни птици“ беше спряно след като Кошлуков стана генерален директор - ще е сред конкурентите за поста.

Срокът за кандидатстване в конкурса изтича утре в 17.00 ч. Досега никой не е подал документи, казаха от Съвета за електронни медии за „24 часа“. Опитът им обаче показва, че кандидатите обикновено ги представят в последния ден малко преди крайния час.

Какво предстои?

След подаването на документите СЕМ трябва да потвърди и дали всички отговарят на условията за позицията. Изслушването на одобрените кандидати ще бъде на 27 и 28 юни, а СЕМ ще гласува за най-добрия на 29 юни.

За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от петимата. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

Мандатът на Кошлуков изтича на 10 юли тази година. Той беше избран през 2019 г., след като дотогавашният ръководител Константин Каменаров напусна заради присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Медийният регулатор ще проведе избор на нов шеф на БНТ в обновен състав. Новите членове от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от „Продължаваме промяната“) и журналистите Пролет Велкова (номинация на „Демократична България“) и бившият журналист от Би Ти Ви Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председател на регулатора също е от квотата на президента - Соня Момчилова. Петият член е избраната през 2019 г. отново от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:13, 26 май 22

Според мен, най- подходящ е Венелин Петков. Другите са стари муцуни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама