Събев внася законови промени за безопасност на мотористите

14:33, 26 май 22 25 981 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Представители на клубове на мотористите в България изтъкнаха пред министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев проблемите, свързани с движението по пътищата и пътната безопасност. Той категорично подкрепи инициативата на мотоклубовете, като посочи, че трябва да бъдат предприети спешни действия, които да подобрят сигурността и безопасността на мотористите по пътищата, съобщиха от транспортното министерство.

Ще разгледаме детайлно всички искания, след което ще внесем предложения за промени в няколко закона“, заяви министърът.

Николай Събев също е моторист. На 17 май, когато мотористите протестираха пред Народното събрание, той дойде на мотор. 

Министър Събев дойде с мотор на протест на мотористите

Предложенията на мотоклубовете включват: да се разреши на водачите на двуколесни моторни превозни средства да се движат в бус лентите; водачите на МПС категория „В“ да не могат да управляват мотопеди без да са преминали допълнителен курс.

Преработване на Наказателния кодекс, в частта завишаване на долната граница на санкциите на водачите на МПС, при причиняване на телесни повреди и смърт на уязвимите групи участници в движението (мотоциклетисти, велосипедисти, пешеходци) при нарушаване Закона за движението по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата.

Да бъде изравнена скоростта за движение на мотоциклетите от Категория „А“ с леките автомобили извън населените места; да се проучи възможността за уреждане на споделянето на пътните ленти между автомобилите и двуколестните моторни превозни средства; да бъдат направени инфраструктурни промени в участъците от пътя с концентрация на ПТП; да се следи за спазването на правилата при поставяне на ограничителни системи за пътища.

На пътно платно с две или повече еднопосочни ленти за движение, да се осигурява физическо разделение между лентите с различни посоки на движението; да се уреди нормативно поставянето на животоспасяващи предпазители (предпазни огради) под ограничителните системи за пътища (мантинели); да отпадне забраната за движението по автомагистрала и скоростен път на пътни превозни средства категория A1, А2.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама