Българските борсови индекси приключиха на зелена територия

13:10, 26 май 22 25 1260 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В днешно време много хора показват засилен интерес към инвестициите в борсови индекси. Борсовият индекс отразява средните нива на цените на ценните книжа в определени сектори, които се търгуват на фондовата борса. Той се ползва от инвеститорите, за да се оценят резултатите от инвестиционните портфейли и да се сравнят на годишна, месечна, дневна база.

Световните борсови индекси са мощни показатели за регионалната и глобалната икономики. Множество анализатори, икономисти и политици използват борсовите индекси един вид, за да разберат как се представят финансовите пазари. Навярно сте срещали имена като S&P 500, Dow Jones, DAX, NASDAQ и не сте имали идея какво означават. Ето, че вече знаете – това са световноизвестни борсови индекси. Преди да обсъдим защо си струва да правите инвестиции в борсови индекси, нека видим каква е ситуацията с четирите индекса на Българската фондова борса.

Индексите на Софийската борса с увеличени печалби и оборот

Единствената лицензирана фондова борса в България е „Българска фондова борса АД“. Нейното учредяване датира още от 1991 година, а към настоящия момент вече има 4 основни борсови индекси – SOFIX, BGBX40, BGTR30 и BGREIT. Нека видим какво е тяхното изменение през последните месеци:

Най-старият борсов индекс на БФБ-София е SOFIX, който стартира през 2000 година. Към него са включени компаниите ТБ Централна кооперативна банка АД, Доверие Обединен Холдинг АД, ТБ Първа Инвестиционна Банка, Еврохолд България АД, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и други. При някои от тези компании оборотът надхвърля 40 000, а изменението на борсовия индекс е до 3-4%. Данните на Българската фондова борса показват, че през март 2022 г. всички борсови индекси са затворили по-високо на фона на ръста на търговския оборот. Индексът на SOFIX добави 0.73%, а акциите на Доверие Обединен Холдинг се покачиха до 8,76 лв.

Борсовият индекс BGBX40 е съставен от акциите на общо 40 компании. През 2022 г. той се покачи с 0.27% до 144,63 пункта. Индексът беше положително повлиян от производителя на алуминиеви изделия Alcomet, чиито акции се повишиха с 11.94%. Секторният индекс BGREIT отразява измененията в цените на дружествата, които инвестират в недвижими имоти. Той проследява седем инвестиционни тръста (финансови институти) за недвижими имоти. През март месец тази година BGREIT затвори сесията с 0.94%  по-висока стойност при 174,04, най-вече поради печалба от 2.89% в Advance Terrafund REIT.

Индексът BGTR30 се базира на промяната на цените на акциите и към него са включени и дивидентите на компаниите. При него компаниите с free float най-малко 10% имат еднакво тегло. През март той се повиши с 0.15%, основно подкрепено от 6.67% повишение на производителя на химикали и торове Neochim.

Как се правят инвестиции в борсови индекси

Ако написаното дотук ви се е сторило интересно и имате намерение да опитате да инвестирате в борсови индекси, то нека видим какви са първите стъпки. Най-напред трябва да намерите регулиран инвестиционен посредник, при който да си отворите сметка. След това е необходимо да свалите специална платформа за търговия на финансови пазари, която ще ви даде достъп до голям брой борсови индекси. В тази платформа може да откриете най-различни финансови инструменти, които да ви дадат възможност за експозиция в борсови индекси. Инструментите могат да бъдат Договори за разлика на борсови индекси, Борсово търгувани фондове, фючърсни контракти, т.е. споразумения за покупка и продажба на дадени активи.

Много от вас сигурно ще попитат: Колко средства да отделя за инвестиции в борсови индекси? Но разбира се, това зависи главно от вашите лични възможности. Има още два фактора, които трябва да вземете предвид преди да започнете да се занимавате сериозно с подобни инвестиции и това са персоналните ви финансови цели и личната ви толерантност към риск. Не може да се определи точната сума, с която е най-добре да започнете вашата инвестиция в борсови индекси, защото персоналните възможности на хората са много индивидуални. За да определите толерантността си към риск трябва да обърнете внимание на вашите текущи доходи и разходи, финансовите ви задължения, спестяванията. Относно финансовите цели пък трябва да обмислите от какво имате нужда в бъдеще – дали да си купите нова къща, кола, дали искате да стартирате собствен бизнес, да пътувате в чужбина и т.н.

*Платена публикация

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Христо 10:34, 27 май 22

Добре, че купих преди година от акциите на ПИБ, за да ги продам на добра печалбица! Но българската борса е с доста малки обеми, за да правиш добри пари тук!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама