Колекционери и аристократи разгледаха графиките на Людмил Георгиев и скулптурите на Габриела фон Хабсбург

10:33, 26 май 22 / Култура 25 1646 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Колекционери от Истанбул и Близкия изток дойдоха специално, за да видят графиките на българина Людмил Георгиев и скулптурите на внучката на последния австрийски император Габриела фон Хабсбург в Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ на 24 май 2022 г. Гости на откриването на втората самостоятелна изложба във Виена на Людмил Георгиев „Един наш общ свят“ бяха още и представители на австрийската аристокрация, собственици на едни от най-престижните виенски галерии, български колекционери и бизнесмени.

Монументалните произведения на Габриела фон Хабсбург са разположени във външното пространство на сградата на „Дом Витгенщайн“. Вернисажът имаше огромен интерес, а изложбата може да бъде видяна до 8 юли 2022 г. Експозицията е посветена на 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Куратор е международния арт дилър Стефан Стоянов, който представлява и двамата творци в САЩ, Европа и Близкия изток. 

Графикът Людмил Георгиев - със самостоятелна изложба във Виена за 24 май

Изложбата „Един наш собствен свят“, показва пластическите търсения на Людмил Георгиев през последните години, но и те са достатъчни за да ни убедят, че изкуството на графиката е не само живо, но и че в ХХI век то може да бъде дръзко, очарователно, съвременно. Разбира се – когато излиза изпод ръцете на познавач, какъвто е Людмил Георгиев. Той обича да си играе с цветовете, превръщайки много често графичните си отпечатъци в зрелищен живописен спектакъл. Често престъпва и технологичните граници на графиката, работейки с неочаквани материали и основи като натрошено автомобилно стъкло, например.

По време на откриването гостите се насладиха и на изпълнението на младата и талантлива пианистка Анжела Тодорова, която е лауреат на над 20 награди от конкурси по пиано и камерна музика в България, Сърбия, Македония, Румъния, Чехия и Италия. 

Изложбата е организирана от Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ и благодарение на проф. Румяна Конева, директор на института, Public Art Foundation и с подкрепата на Посолството на Република България във Виена. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама