Путин се срещна с ранени войници

08:31, 26 май 22 25 1672 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Владимир Путин подписа указ, който улеснява получаването на руски паспорт за жителите на окупираните части на Южна Украйна. Ходът е насочен към хора в град Херсон, който първи падна от руските сили, и района на Запорожие, който е частично контролиран от Русия. Москва заяви, че и двата региона могат да станат част от Русия.

Украйна разкритикува „паспортния план“, който беше разработен през 2019 г. за части от Източна Украйна, контролирани от проруски сепаратисти, като „очевидно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

Държавният департамент на САЩ смята, че планът е част от „опита на Русия да подчини народа на Украйна - да наложи волята си със сила“.

Путин се срещна с ранени войници

Президентът Путин посети войници, ранени в Украйна, за първи път след инвазията. Облечен в бяла медицинска престилка, той се ръкува с тях и каза на един мъж, че неговият син „ще се гордее с баща си“.

След това на среща с правителствени служители Путин обяви ранените за „герои“, казвайки: „Това са хора, които рискуват здравето и живота си в името на хората и децата на Донбас, в името на Русия“.

Русия съобщи на 25 март, че 1351 войници са били убити и 3825 ранени в Украйна. Четири дни по-рано Украйна заяви, че Русия е загубила 28 850 войници.

Вече могат да стрелят 

Боевете между руски и украински сили стигнаха до покрайнините на ключовия източен град Северодонецк, съобщи областният управител. „Руските войски са напреднали достатъчно, че вече могат да стрелят с минохвъргачки“ по града, допълни губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в изявление в социалните медии.

Северодонецк, който преди войната имаше население от около 100 000 души, е подложен на безмилостен руски обстрел от седмици. Това е една от ключовите цели в офанзивата на Русия в индустриалния Донбас, който се състои от Донецк и Луганск.

Във видео по-късно в сряда губернаторът каза, че Русия сега контролира „около 95 процента“ от Луганска област.

НАТО не прави нищо 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО, че „буквално не прави нищо“ пред лицето на руската инвазия, като същевременно похвали ЕС за неговите „революционни“ решения да подкрепи Киев. „НАТО като алианс, като институция е напълно изолиран и не прави буквално нищо. Съжалявам, че го казвам“, казва Кулеба пред Световния икономически форум.

ЕС замразява активи за милиарди

Страните от ЕС са успели да замразят активи на Централната банка на Русия на стойност около 23 млрд. евро, заяви европейският комисар по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от „Ройтерс“. 23-те милиарда, замразени в Европейския съюз, са „незначителна цифра в сравнение със 100-те милиарда, замразени в САЩ“, отбеляза той.

Освен Европа, от началото на март САЩ, Великобритания и Япония наложиха санкции на руската централна банка, като замразиха резервите ѝ в националните си валути. По-рано Европейският съюз забрани операциите, свързани с управлението на резервите и активите на Руската централна банка. Документът предвижда забрана за сделки, свързани с управлението на резервите на Руската централна банка, както и на нейните активи, включително сделки с всяко юридическо лице, организация или орган, действащи от името или за сметка на Руската централна банка.

Русия вдигна възрастта за прием в армията

Руският парламент прие закон за повишаване на възрастовата граница на хората, постъпващи в армията, до 50 години. Законът е в отговор на искането на руските официални лица да намерят начини за набиране на повече мъже за армията вследствие огромния брой руски жертви в Украйна, предава ВВС, цитирана от БГНЕС. 

Според сега действащото законодателство само руснаци на възраст от 18 до 40 години и чужденци на възраст от 18 до 30 години могат да се запишат като професионални войници в руската армия.

„Необходими са високопрофесионални специалисти за използване на прецизни оръжия и работа с военна техника“, като такива специалисти може да са на възраст от 40 до 45 години, се казва в доклад на вносителите на законопроекта.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама