„Трябва да се спре раздаването на средства на всеки, който изреве“

10:51, 25 май 22 / Политика 25 1597 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изчерпаха се възможностите на бюджета и трябва да се спре с това раздаване на средства на всеки, който изреве. Това нетипично изказване за член на кабинета направи зам.-министърът по енергетика Пламен Данаилов. Думите му са по повод на поредния пакет антикризисни мерки, обявен от властта през миналата седмица.

„На макроикономическо ниво не виждам основание за голяма част от протестите”, каза още Пламен Данаилов. Според него „като цяло българските предприемачи се справят добре”. Той коментира данни за високи нива на износ, ниски нива на безработицата у нас и нуждата от още работна ръка, която да се влее в икономиката.

ЕК предупреждава: Държавните разходи в България излизат от контрол

Според Данаилов България не може да си позволи огромните компенсации, които се плащат в Западна Европа и стана първият български политик, който загатва за вчерашния доклад на ЕК, който предупреди, че страната влиза в свръхдефицит. 

Още повече в светлината на последните препоръки от Европейската комисия, че доста сме се отпуснали в харченето, че излизаме в сравнително голям дефицит и че това трябва да бъде коригирано“, посочи зам.-министърът от квотата на „Има такъв народ“ в ефира на Нова телевизия. 

Той даде да се разбере и че още няма яснота относно начина, по който ще се администрира мярката за 25 стотинки отстъпка на литър гориво за частните лица в страната. Тя трябва да влезе в сила от първи юли, но досега знаем само, че ще я има - как ще се отчита не е ясно. 

Данаилов обаче каза, че компенсацията, която търговците ще получават за количествата продадени с отстъпка горива, е, че няма да им бъде начисляван ДДС в края на месеца за тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама