Орбан въведе извънредно положение заради войната в Украйна

09:00, 25 май 22 / Свят 25 1595 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Унгарският премиер Виктор Орбан започна новия си мандат с обявяването на извънредно положение в страната. Досега Унгария бе в извънредно положение заради ковид кризата. Орбан постъпи по същия начин и през 2015 г. Тогава аргументът бе засилената бежанска вълна от Сирия и Близкия изток, припомня Mediapool.

Министър-председателят обяви мярката във вторник, само часове след като прокара изменение на конституцията, което позволява на правителството му да управлява чрез укази в ситуации, включително война в съседна държава, какъвто е случаят с Украйна, предаде Investor.bg.

„Можете да видите победата и от Луната, и от Брюксел“: Орбан спечели четвърти мандат

Миналата седмица Орбан заяви по време събитие в Будапеща, в което с видеообръщение участие взе и бившият американски президент Доналд Тръмп, че рецептата за пълна власт в дадена страна изисква създаването на собствени медии и институции. И, преди всичко, раздялата с установените политически норми.

„Нуждаем се от маневреност и способността да действаме незабавно“, каза Орбан, след като неговите министри положиха клетва. Извънредното положение, което по думите му е свикано заради руската атака срещу Украйна, ще му позволи да използва „всички инструменти“ на държавата, посочи той.

Правителството – четвъртото поред за Орбан, който спечели изборите в страната миналия месец, ще обяви първите си мерки в рамките на режима в сряда, допълни той.

Светът е на ръба на икономическа криза. Унгария трябва да остане встрани от тази война и да защити финансовата сигурност на семействата си“, написа Орбан във Facebook.

По-рано във вторник Орбан, който последователно се противопоставя на ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол, написа обръщение до председателя на ЕС Шарл Мишел, в което потвърди позицията на страната си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама