Защо в Украйна наричат руснаците „орки“?

09:59, 23 май 22 25 2431 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Губернаторът на украинската Луганска област обвини руските „орки“, че са унищожили мост между Северодонецк и Лисичанск на фона на ожесточените боеве в района.

Серхий Хайдай е поредният украински служител, който сравнява руските войски с вид митично чудовище, популяризирано от книгата „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р.Р. Толкин, пише Джеймс Фитцджералд в материал на Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

В епичния роман орките се разглеждат като „брутални, агресивни и хаотични“, казва Остап Сливнински, доцент в Лвовския университет, специализиран в литературата на Източна и Централна Европа.

Украйна забрани символите „Z“ и „V“

Някои украинци дори наричат самата Русия „Мордор“ - алюзия за мрачната земя във фантазията на Толкин. Образите дават на украинците лесна за разбиране метафора за това, което се случва в реалния живот. „Фантастичният свят има много ясен акцент върху това кое е добро и кое е лошо“, обяснява Сливнински.

„Тези определения са нещо като евфемизми“, добавя той. „По-добре е да наричаме руснаците „орки“, отколкото с по-вулгарни думи“.

Тенденцията се появява известно време след 2014 г. - годината, в която Русия анексира Кримския полуостров, а подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха части от източния регион Донбас.

Що се отнася до руснаците - те пък често наричат украинците „елфи“ - още една алюзия с Толкин - с убеждението, че тези измислени същества са въплъщение на слабост, разказва Сливнински.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама