България посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

13:32, 23 май 22 25 1756 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За първи път България посреща мощи от светите равноапостоли  и славянски първоучители Кирил и Методий. Всенародното поклонение ще продължи три дни в катедралния храм „Света Неделя“ в София.

Първата славяноезична държава, в която пристигат частици от мощите на двамата светии, е България. За първи път те напускат и гръцкия манастир в Света гора, където се съхраняват, донесени по покана у нас на българския патриарх лично от игумена на манастира архимандрит Вартоломей.

Според негово високо преподобие светинята е благословение за целия български народ и целия свят, защото равноапостолите Кирил и Методий са извършили духовна революция.

„Това, към което са пристъпили, като са създали славянската азбука на езика на народа, е то да бъде разбираемо, защото когато хората пишат на собствен език, тогава те вкусват от светлината, те стават просветени. Когато притежаваш истината, правиш така, че хората да я чуят, а истината се чува по-добре на собствен език“, заяви той.

С литийно шествие по централните софийски улици светите мощи бяха пренеси в църквата „Света Неделя“. В литията участват белоградчишкия епископ Поликарп, представители на поместни православни църкви от целия свят и много вярващи. Президентът и вицепрезидентът се присъединиха към шествието пред самата църква.

Всенародното поклонение ще продължи три дни. При необходимост църквата „Света Неделя“ ще бъде отворена и през нощта, пише БНР.

Пълната програмата по посрещането, поклонението, богослужебната прослава на светите равноапостоли и изпращането на светинята може да видите тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама