„Борбата срещу корупцията и срещу зависимостта от Русия са свързани“

12:49, 22 май 22 / Политика 25 1031 Шрифт:
Василена Йорданова

 

Борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия са свързани. Тези, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата, са същите, които правят бизнес с Москва. Това казва българският премиер Кирил Петков в интервю за неделното издание на „Ди Велт“*.

*Преводът е на „Дойче веле“.

Първият въпрос към българския премиер е доколко България изпитва сега гнева на Кремъл - щом след началото на войната незабавно и ясно застана на страната на Украйна. „Те организираха голяма битка, трябва да им се признае. Имаше кибератаки срещу нашите пощи, които непосредствено преди Великден не можаха да изплатят пенсиите. Атакувано беше и електроснабдяването. Те мобилизираха всички сили. Така например изведнъж се появи една странна опозиция. Демонстрантите развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен. Русия има много т.нар. приятели и сътрудници тук. В руското посолство в София бяха регистрирани 118 служители - в нашата малка страна! Сега намаляваме броя им, някои бяха експулсирани по обвинения в шпионаж. И - през април Русия ни спря газа, от който бяхме много зависими."

Пред „Велт ам Зонтаг“ Кирил Петков споделя и, че за съжаление българското правосъдие продължава да не работи независимо. „Главният прокурор Иван Гешев все още е под контрола на бившия премиер (Бойко Борисов – б.р.), а ние не разполагаме с мнозинство в парламента, за да го сменим. Но знаехме предварително, че борбата ще бъде дълга. Работим в тясно сътрудничество с разследващите органи на Европейската комисия, тъй като корупцията в нашата страна често е свързана с европейските средства“. Българският премиер заявява и: „Не искаме да изчистим дома си заради Брюксел - самите ние искаме да живеем в чист дом. И не само ще изпълним изискванията на Брюксел, а дори ще ги надхвърлим. Но ако едновременно трябва да се борим срещу корупцията и срещу влиянието на Русия, имаме нужда от помощ“

За българската енергийна независимост

Германското издание се интересува и от зависимостта на България от руската енергия, която преди войната в Украйна е била 95 процента. Как изглеждат нещата сега? „Успяхме буквално за една нощ да станем независими“, казва Петков. „До юли ще обновим договора за доставки с Азербайджан, което ни гарантира една трета от потребностите. Наскоро бях във Вашингтон и сключих договори за втечнен газ със САЩ. През лятото ще влезе в експлоатация нов тръбопровод с Гърция, по който ще се правят доставки и за други държави от ЕС“.

 Що се отнася до нефта и дали България ще се присъедини към нефтеното ембарго срещу Русия, Петков обяснява, че България разполага само с една рафинерия, която при това работи с руски технологии. „Не можем да ги заменим толкова бързо. Но щом получаваме 95 процента от газа от други източници, ще сме внесли съответстващ дял в редукцията на изкопаемите енергии от Русия“

В интервюто си пред неделното издание на „Ди Велт“ Кирил Петков споделя и, че 20 процента от българите все още подкрепят Русия, което е невероятно. „Значителното мнозинство обаче е загрижено, тъй като войната е близо и хората смятат, че аз, с моята твърда позиция за Украйна, поемам голям риск. Т.е. сигурността е важна тема.“ Премиерът посочва, че има нужда от повече натовски войски на игоизточния фланг на Алианса и обяснява какъв вид военна помощ ще окаже България на Украйна - ремонтирайки военна техника. Кирил Петков изтъква и, че България подкрепя европейското членство на Киев, което за България като близка до Украйна страна е въпрос на национална сигурност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:51, 23 май 22

В България, всеки политик е корумпиран, всеки втори чиновник е корумпиран...държавата ни загива от корупция и кражби, а тоя нефелен гюнсурат. кочкафа тръгнал да търси и да ни обеснява корупцията в България с Русия....На Бойко защото кюлчетата са от Русия, имотните и данъчни измами са от Русия, наркотиците продавани в училищата със съдействието на полицаи са от Русия, телефонните измами са от Русия, корумпираните ни медии и те по цял ден хвалят Русия......Костов е руснак, Царя, Велчев, Бойко, Цецо Шлифера, Доган, онзи боклук който каза "Майната му на Православието" и всичките знайни и незнайни национални предатели с къщи за гости и частни плажове и те са руснаци.......Боклук, Господ ще те съди, ама от сега виждам колко ще се забавлява като си измие ръцете и те даде на Аспарух!!!!!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама