Част от математиката може да отпадне от учебниците

12:24, 22 май 22 25 2125 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вече са ясни проблемите със съдържанието на учебниците и ще се търсят решенията им. Сред тях може да е отпадане на част от материала по математика, а друга част от него се предвижда да бъде преместена за изучаване в по-гоните класове, заяви министърът на образованието Николай Денков.

„Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми. Ще положим много усилия, за да ги променим, така че ученици и учители да имат по-комфортна среда, в която да учат. ... Оттук нататък въпросът е как да оправим програмите. Както са дефинирани проблемите, така трябва да търсим решенията. В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове“. заяви той в ефира на БНР.

Денков обаче предупреди, че образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати, което подсилва изискването промените да стартират изключително бързо.

Освен промяната в съдържанието, трябва да променим много и начинът, по който се представят материалите“, смята просветният министър. Той посочи, че цялата дейност по прегледа и промяната на програмите ще бъде водена от учители, а академичните среди трябва да следят да не се каже нещо, което не е вярно.

„Работа на учителите е да уцелят кое как може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а академичните преподаватели нямат. ... Идеята е учителите да станат водещи“, заяви той.

Доброто образование е това, което ни учи да мислим, коментира още акад. Денков. „Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология трябва да се търсят по-прагматични обяснения - с примери, с това, което децата могат да си представят. Абстрактното мислене трябва да се възпитава от тези предмети, но не със зазубряне на термини, а по-скоро чрез усвояване на концепции и представянето им по начин, който е разбираем“, обясни министърът.

Активно се води дискусията за продължителността на учебната година

„Когато нашите деца учат по-малко, това е голям проблем. ... Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна - с 25% по-малко от средната продължителност, като задължителни астрономически часове, за обучение на децата. ... Това означава, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е много трудно да се навакса тази разлика“, отбеляза Денков.

На 1, 7 или 15 септември да започва учебната година?

Идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, например на 7 септември. „Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни“, сподели той идеите.

Учителските заплати ще продължават да растат

Министър Денков съобщи още, че с бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани, като те се поддържат на ниво 125% от средната работна заплата.

Украински бежанци са подали заявка децата им - малко над 1300 - да бъдат включени в българските училища, от тях 523 вече са влезли в образователната ни система, останалите имат проблеми заради непоставени задължителни ваксини, обясни министърът на образованието.

Като член на ръководството на „Продължаваме промяната“ Николай Денков коментира, че има „очевадни външни опити за разклащане на правителството“. „Те няма да успеят, ако всички партии в коалицията осъзнаят своята отговорност, фокусират се върху основните проблеми, които са доходи, енергийни цени, развитие на важните социални системи, няма кой да свали правителството“, смята той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама