Демонтираха металните решетки от Народното събрание

10:50, 21 май 22 / Политика 25 1348 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

 

Рано тази сутрин са премахнати металните решетки на вратите на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Съоръженията, които бяха монтирани преди седмица по препоръка на НСО, се оказаха незаконни, а решението за тяхното поставяне е било взето от главния секретар на парламента. Целта бе защита на депутатите, а поводът – протеста на партия „Възраждане“ от януари. Поставянето им обаче съвпада с вълна от протести срещу кабинета „Петков“.

„За защита на депутатите“: Метални решетки на входа на парламента

Монтажът на вратите струва 34 хиляди лева, цената на демонтирането не е ясна. Вероятно вратите ще бъдат прибрани от фирмата-производител, обяви по-рано днес в ефира на bTV председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той коментира, че вероятно „цената за демонтажа няма да е голяма“.

Дали ще има санкционирани за поставянето на решетките, ще стане ясно другата седмица.

Има вероятност парламентът да не обжалва глобата, която ще наложи Министерството на културата, понеже не е спазен законът за паметниците на културата. Минчев все пак иска да види дали глобата няма да е максималната и тогава ще реши.

„За най-уязвимите“: Обявиха антикризисните мерки

Председателят на парламента коментира критиките към управлението. „Не ни е страх от народната любов, не ни е страх, тази охранителна мярка е по искане на НСО, което са длъжни да охраняват и двете сгради на НС. В другата сграда от две години има такива предпазни решетки“, добави Минчев.

Относно 11-те антикризисни мерки, които бяха обявени от правителството през седмицата, Минчев коментира: „Не си купуваме народна любов така, опитваме се да помогнем на населението да се справи с кризите в този момент. Няма как подпомагането на населението да бъде тълкувано като купуване на народна любов“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама