Маймунска шарка плъзна из Европа

09:20, 21 май 22 25 2921 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Световната здравна организация свиква извънредно експертно заседание заради бързо увеличаващия се брой на случаите на маймунска едра шарка. На срещата ще бъдат обсъдени начините на предаване на инфекцията, както и въпросът с ваксинациите, съобщи btv.

Случаи на маймунска шарка вече са потвърдени в редица държави, сред които САЩ, Великобритания, Испания, Белгия, Франция, Швеция, Италия, Австралия, Германия и Канада.

Една от най-засегнатите страни е Великобритания. Само вчера потвърдените случаи на Острова се увеличиха с 11 и вече са общо 20. случаите на маймунска шарка са малко по-странни, тъй като нито един от заразените не е пътувал зад граница.

Какво трябва да знаем за маймунската едра шарка?

Маймунската едра шарка е инфекциозно заболяване, което се проявява при животни и хора. До момента то е регистрирано в Европа, Съединените щати, Канада и Австралия, а причината за внезапната му поява не е ясна.

Маймунската шарка най-често се среща в Западна и Централна Африка, но често се случва при пътуване да бъде разпространена и на други континенти. Друг начин за заразяване е чрез внос на незаконни животни, които са заразени с шарката.

Какви са симптомите на маймунска шарка?

От момента на заразяване инкубационният период на болестта е от седем до 14 дни. Първите симптоми приличат на грип – температура, втрисане, умора, главоболие и слабост в мускулите. Те са последвани от подуването на лимфни възли.

Следва появата на обрив, който обхваща лицето и тялото, включително вътре в устата, по дланите и стъпалата.

Мехурите са болезнени, като често са заобиколени от червен обрив. Лезиите изчезват в период от две-три седмици.

Как се разпространява?

Най-честият начин на заразяване е при близък контакт с болен, твърдят експертите.

Инфекция се получава при контакт с кожата, слюнката и други телесни течности на носител, както и при докосване на дрехите на болен човек.

След като мехурите се свият, кожата на болния започва да се рони на места и по този начин вирусът може да бъде вдишан.

При заразяване с големи респираторни капки е нужен продължителен контакт лице в лице.

Колко е опасна?

Повечето случаи на вируса протичат леко и дори без лечение минават за няколко седмици. В редки случаи маймунската шарка протича тежко при някои пациенти, като смъртността ѝ е около 1% от заболелите.

Какво е лечението?

Няма специфично лечение за маймунска шарка, но епидемиите могат да се контролират чрез превенция. Доказано е, че ваксината за вариола предпазва до 85% от маймунска шарка.

При болните се прилага симптоматично лечение, което да облекчи периода на боледуване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама