Почина Вангелис – един от бащите на електронната музика

20:19, 19 май 22 25 2015 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Големият гръцки композитор Вангелис Папатанасиу, известен по-широко само с първото си име – Вангелис, е починал на 79-годишна възраст във вторник вечер в Париж, съобщи гръцката информационна агенция АНА-МПА, позовавайки се на адвокатската компания, която представлява интересите му. Според телевизия SKY композиторът е починал в болница от COVID-19, пише „Сега“.

Известен е като Вангелис и идва от Гърция, макар да е гражданин на света. И на музиката, от която светът е изтъкан. „Аз – казваше Вангелис – съм само инструмент, чрез който вечната музика достига дори до онези, които не могат да я чуят иначе“.

През 2016 той издава албума „Розета“, посветен на една велика човешка мисия в Космоса – кацане на апарат върху комета на над 1 млрд. км от Земята. „Митологията, науката и космическите изследвания ме привличат и възхищават от ранно детство. Те винаги са били свързани с музиката ми“, казва композиторът.

Вангелис е роден във Волос през 1943 и твърди, че не помни време, когато не произвежда звуци. Първият му спомен е как седи пред пианото и дрънка нещо. Другият е как използва лампово радио за синтезатор – върти копчето и изтръгва хаотично-вселенски звуци.

Вангелис е от богато и артистично семейство, баща му е художник, майка му е певица. Освен талант, те му осигуряват и развитие. Започва с музика на 4, а на 6 изнася първия си концерт - пред 2000 души в един театър. Няма представа от композиране и импровизира. И изкарва от нерви учителите по музика - нарочно не научава да чете и пише ноти.

Quote Icon „Бях щастлив да не отида в музикално училище, защото там по-често затварят вратите към музиката“.

Бях щастлив да не отида в музикално училище, защото там по-често затварят вратите към музиката, отколкото ги отварят“, твърди Вангелис. Завършва живопис в училището по изящни изкуства в Атина, където има и часове по музика. Когато му дават ноти, той се преструва, че ги чете, а свири по слух. Така и композира после - само чрез онова, което звучи в главата му.

Първият самостоятелен албум на Вангелис е Sex Power от 1970, саундтрак за еротичен филм с Джейн Бъркин. Никой не му обръща внимание, макар вече да е известен с група Афродита чайлд. Това е третата му банда. Първата, Форминкс, е училищна, но става най-популярната рок-група в Гърция - събира хиляди по стадионите, които искат да чуят и първия хамонд-орган в Гърция, подарък на Вангелис от родителите му. Втората група, Папатанасиу сет, вече е с Демис Русос, негов братовчед с фалцетен глас. Папатанасиу е всъщност фамилията на Евангелос Одисеас – истинското име на Вангелис.

Те искат да пробият в Лондон, но заради стачка на железниците остават в Париж, сменят името на Афродита чайлд и завладяват Европа с парчета като „Rain and tears“ и „It's Five O'Clock“. Според Вангелис това са компромиси с разбирането му за музика, но с тях постига независимост, защото се продават в милионни тиражи.

През 1971 обаче, когато Афродита чайлд е в разпад, излиза и третият им албум - 666, по Апокалипсиса на Йоан. Истинско откровение в прогресив-рока, той е в маниера, по който Вангелис продължава вече сам. Но истинската световна слава на Вангелис идва след 10 години, през 1981, когато получава Оскар за саундтрака на филма „Огнените колесници“.

Нормален човек с нормални мании, Вангелис е изключителен творец в много музикални сфери – от рок, през джаз и синтетична музика, до класически балет и театър. Музикантът Вангелис остави след себе си 40 албума, неописуеми концерти и много проекти в киното – с поредиците на Карл Сейгън и Жак Ив Кусто, с Ридли Скот и „Завладяването на рая“. Но човекът Евангелос Одисеас остави още нещо – усещането, че пионерският дух е жив.

Когато го питат за малката планета, наречена на него, той отговаря – надявам се един ден да я посетя. Като нищо ще го стори – ще стъпи там и ще композира нещо специално за небесните оркестри, пише „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама