Донфрид: САЩ протяга ръка на България, когато Русия затръшна вратите

15:04, 19 май 22 / Политика 25 1380 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Американският помощник-държавен секретар Карън Донфрид е на посещение в София. У нас тя остана два дни, като участва в бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България заедно с премиера Кирил Петков.

Ние протягаме ръка на България в момента, в който Русия затръшна вратите си пред нея“, каза тя. От своя страна, Кирил Петков заяви, че след едностранното прекратяване на договора за синьо гориво от страна на „Газпром“ към България през последните три седмици страната ни е показала, че може да има реална диверсификация на газ у нас.

Донфрид посочи, че трябва да има гаранции, че никой никога не може да поставя нито една страна, която е съюзник на Щатите, под енергийно изнудване. А Петков заяви: „Това, което в момента имаме, е безпрецедентна криза, която всички знаем, и когато бях в Украйна го видях в първо лице. Видях реални ракети да прелитат над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда на около 500 метра от нас. Едно е да го виждаме по телевизията, друго е да го видите съвсем реално пред вас, когато невинни хора умират заради агресията на един диктатор“.

„Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че антикорупцията всъщност е и ограничаване на чужди влияния върху България и по точно на влияние от Русия. Нашата голяма задача е да продължим битката срещу антикорупцията, защото тя се оказа по голяма от националната битка“, заяви още премиерът.

Карън Донфрид подчерта, че изминаха повече от три месеца от действията на Путин, с които той започна тази „брутална война“. „Неговите действия доведоха до разселване на милиони хора. Благодарим на усилията на България, която с отворени обятия предоставя техническа и хуманитарна подкрепа на Украйна. Ние протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея“, посочи тя, цитирана от bTV.

Външната политика е толкова силна, колкото средното българско семейство може да издържи“, коментира премиерът Кирил Петков относно решението на България да откаже да приеме искането на Русия да плаща в рубли за природния ѝ газ, което доведе до спиране на доставките на „Газпром“ в края на април.

„Спирането на газа за България бе политически инструмент и срещу Европа. Ние бяхме просто първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се изпълняват едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Ето защо беше важно да покажем, че има диверсификация и никой не може да извива ръцете на демократичния свят“, посочи той, цитиран от Mediapool.

Въпрос на воля и устрем е постигането на диверсификацията“, заяви още министър-председателят. Според него българските газови връзки може да послужат за експорт в посока Украйна, а разговорите по време на посещението му в Киев за внос на електроенергия оттам и потенциалните сделки с Гърция за замяна на ток с газ показват системно регионално мислене.

„Трябва да мислим за обща логистична стратегия, развитието на коридорите Север-Юг са по-важни за осигуряване на достъп до терминали за втечнен газ. Пътищата от Александруполис до Констанца, влаковата връзка със Скопие са важни за стабилността на региона“, посочи Петков. По думите му колаборацията със САЩ в областта на зелената трансформация, новите ядрени мощности в страната и в проекта за изграждане на парк от батерии за съхранение на електроенергия по преносната мрежа са важни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама