„Айнтрахт“ спечели Лига Европа

08:10, 19 май 22 / Спорт 25 1596 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Айнтрахт“ (Франкфурт) спечели първия трофей в европейския клубен футбол през сезон 2021/2022 г.

Германският клуб триумфира във втория по значимост турнир - Лига Европа, надделявайки във финала срещу шотландския гранд „Рейнджърс“ след изпълнение на дузпи.

Редовното време и продълженията приключиха при резултат 1:1, а при наказателните удари след 120 минути „орлите“ се наложиха с 5:4.

Двубоят се игра на пълния до краен предел стадион „Рамон Санчес Писхуан“ в Севиля. В испанския град се събраха над 150 000 запалянковци - около 90 000 шотландци и 60 000 германци, при капацитет на стадиона от 42 000 седящи места.

„Рейнджърс“ поведе в 57-ата мин. след детинска грешка в отбраната на германците. Бразилският централен защитник Тута се препъна сам и изпусна откъсващия се Джо Арибо, който хладнокръвно прати топката в мрежата покрай вратаря Кевин Трап.

„Айнтрахт“ успя да изравни в 69-ата мин., когато Рафаел Боре засече от границата на вратарското поле центриране по земя на Филип Костич отляво. Междувременно „орлите“ два пъти имаха основателни претенции за дузпа, но те бяха игнорирани дори от ВАР.

В двете 15-минутни продължения и двата тима имаха шансове да нанесат решаващ удар, но след като не съумяха, се стигна до неизбежните 11-метрови удари. Това беше осмият случай в историята на турнира, в който носителят трябваше да бъде определен след дузпи - пет пъти това се беше случвало в епохата на Купата на УЕФА и още два пъти в Лига Европа.

Всеки от първите шестима изпълнители изпрати топката в мрежата, докато не дойде редът на четвъртия избраник за „Рейнджърс“ - Аарън Рамзи. Уелският национал стреля в средата и ударът му беше избит с крак от Кевин Трап, който впоследствие беше избран за играч на мача.

Други пропуски нямаше и „Айнтрахт“ ликува след финалния точен изстрел на Рафаел Боре, хвърлил в екстаз „бялата“ половина от трибуните в Севиля.

Спечеленият трофей е втори в клубната история на тима от Франкфурт на континентално ниво след Купата на УЕФА през 1980 г. Този път триумфът има и добавена стойност за отбора на Оливер Гласнер, тъй като му отваря парадния вход към Шампионската лига, съобщи „Сега“. 

Като победител в Лига Европа „Айнтрахт“ (Франкфурт) получава директно място в груповата фаза на най-престижния клубен турнир през следващия сезон. А това ще е дебют за „орлите“ в надпреварата на най-богатите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама