Беларус ще наказва със смърт и за подготовка на престъпление

15:14, 18 май 22 / Свят 25 1480 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Беларус въвежда смъртно наказание за подготовка на атентат или „опит за терористичен акт“. Това стана след промени в Наказателния кодекс, които са одобрени от президента на страната Александър Лукашенко и влизат в сила след 10 дни. До момента рискуваха да бъдат екзекутирани само реално извършилите подобно действие.

Беларуският парламент подкрепи разширяването на употребата на смъртно наказание, след като активисти се опитаха да саботират части от железопътната мрежа, за да затруднят Русия да разположи сили в Украйна за нейната инвазия.

Тероризмът бе добавен към деянията, наказващи се със смърт в Беларус, през 1997 г. Смъртното наказание се изпълнява чрез разстрел и към момента важеше за: престъпления, свързани с международен тероризъм; актове, извършени от организирана група или с използване на съоръжения за атомна енергия, използване на радиоактивни вещества, мощни токсични химични или биологични вещества; убийства на държавници или обществени личности, извършени във връзка с държавна или обществена дейност.

Беларуски активист е открит мъртъв в Киев

Хора, участващи в масовите антиправителствени протести в Беларус през 2020 г., обаче, също са били обвинявани в тероризъм. И то за престъпления, които по-рано са били считани за хулиганство. Така например един човек е обвинен в тероризъм за изливане с червена боя върху колата на съдия, а друг за хвърляне на камък по прозореца на прокурор, пише „Ройтерс“.

Подобни обвинения тегнат върху редица активисти на местната опозиция, включително върху ръководителката ѝ Светлана Тихановска, която живее в изгнание.

Беларус е единствената държава в Европа, която продължава да изпълнява екзекуции въпреки призивите за забраната им.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама