„Буквите на България“ гостуват в Южна Корея

18:35, 18 май 22 / Култура 25 1412 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Градската библиотека на Бусан представя международната плакатна акция „Буквите на България - азбука на „Европа“ до 30 май, съобщават организаторите.

Идеята за гостуването в най-големия пристанищен град на Южна Корея е на посланика на България в Сеул - Петко Драганов, който открива изложбата на церемония с участието на официални лица, представители на ръководството на една от най-модерните библиотеки в света, българисти, посетители на библиотеката.

„Буквите на България - азбука на „Европа“ включва 30 плаката на едни от най-прочутите световни плакатисти, които приеха поканата на Международното триенале на сценичния плакат в София и проектираха по един плакат-буква.

Създаден по повод приемането на България в Европейския съюз, проектът е сред най-успешните инициативи, популяризиращи българската култура през универсалната тема за буквите и единственият, в който са ангажирани прочути художници от 23 страни, отбелязват организаторите. По думите им имена, превърнали се в легенди още приживе, са Валдемар Швежи, Полша, Шигео Фукура, Япония, Тапами Артомаа, Финландия, Джани Бортолоти, Италия. До момента акцията е гостувала в над 35 точки на планетата. 

Настоящата изложба е част на дългосрочен българско-корейски проект, започнал преди две години със същата колекция в галерията на Корейската фондация. Последва първата изложба на корейски графичен дизайн в България - международна серия от постери, посветени на корейската азбука хангал („Плакати и букви / хангъл и кирилица“).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама