Кристалина Георгиева защити антикризисните мерки на правителството

14:43, 17 май 22 / Политика 25 835 Шрифт:
Биляна Иванова

Влизането в еврозоната е логична стъпка за България, защото тогава не само ще получава парична политика, но и ще може да влияе на тази парична политика, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред журналисти в УНСС след получаването на почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

„България има валутен борд и нашата парична политика се определя от Европейската централна банка. Влизането в еврозоната сега е по-сложно заради високата инфлация. Това обаче е поради външни шокове и войната в Украйна. Проблемът с нарастването на цените засяга всички страни, с изключение на Япония и няколко азиатски държави. Много е вероятно ЕЦБ и министрите на еврозоната да вземат под внимание факта, че инфлационните процеси у нас са външни и това да не се отрази на срока за приемане на еврото“, каза Кристалина Георгиева.

На въпрос дали България трябва или не трябва да влезе в еврозоната, аз бих отговорила с друг въпрос: „Има ли някой в България, който да иска да падне валутният борд?“. Аз досега не съм видяла в социологически проучвания обществени настроения да падне валутният борд и ние да сме без неговата защита. Щом нашата валута е вързана за еврото, много по-добре е за нас да участваме във формирането на политиките, влияещи на нашата страна“, посочи тя.

Ние виждаме инфлация над десет процента у нас, но очакваме през 2023 година инфлационните процеси да бъдат овладени. Централните банки вече вземат решителни мерки, за да ограничат покачването на цените в ЕС. Тази година инфлацията може малко да се ускори, преди да почне да пада. Вече знаем и какво е това да имаме енергиен шок и се вземат мерки“, каза още Георгиева, цитирана от БТА.

Много правилно са подбрани мерките в антикризисния пакет на правителството“, заяви Кристалина Георгиева. Най-важното е в момента България да усвои парите от ЕС и да включи в антикризисните мерки ускоряване на проектите, спрени поради „открита корупция“.

Има много неизвестни какво ще стане през тази година -  не знаем колко ще продължи войната в Украйна, както и последиците от нея, и дали пандемията няма да се разпростре отново“, обърна внимание тя. „Към момента двата най-големи проблема в света са забавянето на растежа на икономиката в Китай и инфлацията. Ние прогнозирахме ръст на БВП на Китай от 5,5 на сто, но сега го свалихме на 4,4 на сто и е вероятно да коригираме още надолу. Инфлацията налага затягане на паричната политика, което може да забави растежа на икономиката и да вкара някои страни в рецесия. България не е заплашена от рецесия, МВФ прогнозира ръст на БВП в нашата страна от 3 процента, като предишната прогноза беше ръст 4,2 на сто за тази година. С антикризисните мерки страната има всички шансове да се опази от негативни последици за икономиката. В МВФ обаче ревизирахме растежа на икономиката на 143 страни, които правят 86 процента от БВП на света“, обясни още Кристалина Георгиева.

Ръкопляскания от премиера

Премиерът Кирил Петков присъства лично на церемонията в УНСС, на която Кристалина Георгиева получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

„Трябва да сме невероятно горди, че имаме човек като Кристалина Георгиева. Тя е гласът на България в международните финансови институции и светът ни слуша чрез нея. Кристалина е жена от Източна Европа, която е пробила всички стъклени тавани на световните организации. Това е безпрецедентно. Човек дори не може да си представи какъв е пътят, чак дотам“, заяви премиерът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама