Евакуираха тежко ранените от „Азовстал“

10:00, 17 май 22 25 2136 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Русия потвърди, че се е съгласила да позволи на ранените войници, укрити в обсадения стоманодобивен завод „Азовстал“ в пристанищния град Мариупол, да бъдат евакуирани. „Беше постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в „Азовстал“ в Мариупол, за евакуиране на ранените“, казаха от министерството на отбраната и добавиха, че ще спазват примирие докато бойците не бъдат отведени на безопасно място.

Украински войници излязоха с бял флаг от „Азовстал“

Повече от 260 украински войници бяха евакуирани от завода, съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр. „53-ма тежко ранени (войници) бяха евакуирани от „Азовстал“ в болница близо до Новоазовск за медицинска помощ“, каза Маляр. Още 211 са изведени през хуманитарния коридор, договорен между Москва и Киев, добави тя.

Украйна се нуждае героите й да оцелят 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че евакуацията на бойците от „Азовстал“ към контролирана от сепаратистите територия е спасила животите им, предаде „Асошиейтед прес“.

Украйна се нуждае украинските герои да оцелеят. Това е нашият принцип“, каза Зеленски в своето вечерно обръщение. „Нашите въоръжени сили и разузнаване започнаха операцията по спасяване на защитниците на Мариупол. Работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време“, добави той.

Украинското военното командване рано тази сутрин заяви, че мисията за защита на обсадения стоманодобивен завод „Азовстал“ от „героите на нашето време“ в стратегическото южно пристанище Мариупол е приключила и обеща да спаси военнослужещите, които все още са в капан, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

„Със сигурност ще провокира нашия отговор“

Ден след Финландия, Швеция обяви, че също ще кандидатства за членство в НАТО. Този ход бележи драматичен край на продължилата десетилетия политика на военен неутралитет на двете страни. Парламентите в Стокхолм и Хелзинки започнаха да обсъждат кандидатурите им за НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви, че решението им да потърсят закрила от НАТО не представлява „директна заплаха“ за Русия. Но предупреди, че всяка стъпка за разширяване на военната инфраструктура на НАТО към скандинавските държави „със сигурност ще провокира нашия отговор“.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди противопоставянето на Турция срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, като отново ги обвини, че не са заели ясна позиция срещу тероризма.

McDonald's напусна Русия 

Два месеца след като затвори ресторантите си в Русия заради войната в Украйна, американският гигант за бързо хранене McDonald's обяви, че се изтегля изцяло от страната.

McDonald's цитира „хуманитарната криза, причинена от войната“ и „непредвидимата оперативна среда“ за своето решение и казва, че иска да продаде руския си бизнес.

McDonald's затвори всичките си 850 ресторанта в Русия през март, но заяви по това време, че ще задържи там своите 62 000 служители.

Други мултинационални компании, които се оттеглиха от Русия от февруари, включват H&M, Starbucks и Ikea.

Ад в „Азовстал“, Русия хвърля фосфорни бомби

Ролята на Беларус 

Британското военно разузнаване предупреждава, че успехите на украинските сили в източната част на страната, където те изтласкаха руските сили от град Харков, могат да бъдат забавени от руския съюзник Беларус, който мобилизира специални сили по северната граница на Украйна.

„Присъствието на беларуски сили близо до границата вероятно ще оправи украинските войски, така че те не могат да се разполагат в подкрепа на операции в Донбас“, пише британското министерство на отбраната в бележка, съобщи БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама