Русия възобновява производството на „Москвич“

18:35, 16 май 22 / Свят 25 2043 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Московският завод на „Рено“ преминава под управление на града и ще произвежда леки автомобили под историческата марка „Москвич“. Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи това в личния си блог.

Припомняме, че на 24 март „Рено“ обяви решението си да замрази изцяло дейността си в Русия заради инвазията в Украйна.

„Чуждестранният собственик е решил да закрие завода на „Рено“ в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа. Ето защо реших да поема завода под управление на града и да възобновя производството на леки автомобили под историческата марка „Москвич, пише кметът, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че ще се опитат да запазят по-голямата част от персонала, пряко нает в завода, и свързаните с него работници.

„Камаз“ ще стане основен технологичен партньор на възстановения Московски автомобилен завод „Москвич“. На първия етап ще бъде организирано производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в дългосрочен план - и на електрически автомобили. Освен това заедно с „Камаз“ и руското Министерство на промишлеността и търговията работим по локализирането на производството на максимален брой автомобилни компоненти в Русия“, уточни Собянин.

По думите му автомобилният завод на Волгоградски проспект има дълга и славна история. Преди почти сто години тя започва с производството на автомобили „Форд“. В продължение на десетилетия тук се произвеждат легендарните местни автомобили „Москвич“. От 1998 г. насам заводът си сътрудничи с Рено, като от поточната линия слизат Logan, Duster и Sanderos.

„През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на „Москвич“, добави кметът. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама