Петков: Корабите с американски газ вече са потеглили

20:45, 15 май 22 / Политика 25 1573 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Договореният американски газ е подписан и два от корабите, които го доставят, вече са тръгнали към България. Това обяви премиерът Кирил Петков в ефира на Нова телевизия. 

По думите му е предвидено да пристигнат на 8 и 23 юни. А цената ще бъде „горе-долу еквивалентна“ на тази, предлагана от руската компания „Газпром“.

България преговаря за свързване към газовата мрежа на Турция

Той отново подчерта, че договорът за газта е сключен без посредници и е подписан директно с американска компания. Петков обаче не пожела да назове от съображения за конфиденциалност, а и за да не злепостави компанията заради ниската цена пред други нейни клиенти.

Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете“, подчерта Кирил Петков.

Бориславова: Ще получаваме газ на 4 пъти по-ниска цена от борсата

„Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка“, добави министър-председателят.

Министър-председателят обясни, че през септември България е дала едностранен отказ от количествата азерски газ. С това, по думите му, държавата е загубила стотици. „По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „Газпром“. Всички тези месеци тази печалба е отивала някъде. Според мен това е функция на корупция“, подчерта той.

Истината е, че се справяме. Ако можем за няколко дни да договорим по-добра цена на газа, да оправим договора, неоправен с месеци с азерите, значи се справяме. Явно това правителство набира скорост“, допълни Петков.

Кирил Петков обяви и че няколко пъти е говорил в офиса на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е срещнал разбиране, че ако има изключение от евентуално ембарго върху руския петрол, то България ще бъде включена в списъка на тези страни.

Ще получим ли самолети втора употреба?

Във връзка с въоръжението в САЩ Петков е дискутирал възможността да ни бъдат предоставени самолети втора употреба заради закъснението на F-16. „Говорим за около шест. Надявам се да направим това съвсем скоро. Ако има някакви плащания, ще бъдат оперативни разходи“, поясни премиерът.

Войната в Украйна

Петков цитира европейски партньори и САЩ, които очакват войната да продължи няколко години. „Това не е нещо, което ще свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че нашите интереси са защитени и не вкарваме държавата в допълнителна криза“, каза министър-председателят.

Премиерът изрази увереност, че българското правителство в настоящия си състав е абсолютно правилното, с което да преминем през критичния за цяла Европа период. Според него не се върви към Трета световна война. Въпросът бил колко бързо може да бъде преодоляна сегашната криза.

„Ветото на Северна Македония ще бъде вдигнато, когато си свършим работата“

Петков очаква в най-скоро време да бъде създадена институция за българите към македонското правителство. Той повтори, че ветото ще бъде вдигнато, „когато си свършим работата“.

Всички българи знаят дългосрочно, че РС Македония трябва да бъде в Европейския съюз. Всички българи също знаят, че правата на българите в РСМ трябва да бъдат защитени. Въпросът е да махнем тази политическа реторика и да се работи. Очаквам в съвсем скоро време РСМ да направи някакъв тип институция към тяхното правителство точно за правата на българите“, каза премиерът.

Борисов: Когато фактите говорят, промяната мълчи

Избори сега били безсмислени и вредни

Относно критиките в обществото към работата на правителството, премиерът отбеляза, че смята, че повечето хора разбират, че следващи избори сега, по време на война, е не само са нещо безсмислено, но и много вредно

Според него политическото напрежение идва от няколко места. Едното е от група хора, крали пари през времето, които знаят, че рано или късно ще стигнем до тях, защото работим с европрокуратура. Те имат срок това правителство да падне, преди да бъдат хванати. Знаят, че имат между 3 и 6 месеца, заключи премиерът.

Втората група пък били свързани с енергийни проекти, които години са правили пари от газови договори и цялата агитка била добре финансирана. Премиерът смята и че напрежение се създавало и от защитниците на руските енергийни интереси.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама