Трите спасени в Родопите мечета отново са в естествена среда

19:44, 15 май 22 25 1185 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мечетата, които загубиха майка си и бяха отгледани в специализирани центрове в България и Гърция, отново са в естествената си среда. Министерство на околната среда и водите, фондация „Четири лапи“ и природозащитната организация WWF успешно проведоха операцията по спасяването на трите мечета преди година, а сега – и по връщането им в природата.

Спасените мечета от Родопите вече са в Гърция

На 4 юни миналата година Хуба, Вихър и Горан са намерени уплашени и без майка в Родопите от екипа на РИОСВ - Смолян. След кратък престой в парка за мечки в Белица с помощта на министерството е създадена организация трите мечета да бъдат превозени до центъра за рехабилитация на кафява мечка ARCTUROS в Гърция. Там те преминаха през период на укрепване, за да могат да се върнат успешно в естествената си среда.

След обстоен преглед в събота специалистите в гръцкия център установяват, че мечетата са на подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата. „Четири лапи“ и техният специализиран автомобил за мечки са се погрижили за транспортирането и наблюдението на мечетата по пътя.

„За съжаление, в последните десет години все по-често ставаме свидетели на мечета сираци. Причините са няколко, но почти винаги са свързани с пряката човешка дейност – бракониерство, намаляване на хабитата, навлизане в териториите на мечката и т.н. Мечета без майка не могат да оцелеят в природата сами и ако имат късмета да бъдат локализирани навреме, за тях може да бъде положена грижа. Фондация „Четири лапи“ твърдо вярва, че трябва да се намери най-подходящият път за тях, а това е – да се върнат отново в природата след рехабилитация и да получат своя шанс да изживеят живота си като диви мечки“, каза Димитър Иванов, директор на парка за мечки в Белица.

Точната локация, където са пуснати мечетата, остава тайна в името на тяхната защита. Хуба, Вихър и Горан ще се нуждаят от първоначални грижи при адаптацията си обратно в дивата природа. Те имат специални нашийници, чрез които експертите от WWF ще могат да ги наблюдават и ще се намесват в краен случай – при съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение.

От WWF вярваме, че хармоничното съжителство между хората и мечките е възможно“, казва изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова. „За да се постигне то обаче, са необходими много повече ресурси и сериозни мерки за превенция, което включва масово образование за поведението на мечките – от училището до хората, които редовно прекарват време в дивата природа, както и нуждата от по-добро прилагане на законодателството, тъй като мечката е защитен вид и незаконното ѝ убиване е престъпление“, посочват от организацията. 

Експертите на WWF имат готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторно залавяне на мечетата при нужда. Всичко това ще се осъществява в тясно сътрудничество с МОСВ.

Отиде си първият обитател на Парка за танцуващи мечки

Данните от официалния мониторинг на кафявата мечка, извършван от Изпълнителната агенция по околна среда, показва, че популацията на вида у нас се е свила с близо 40% за последното десетилетие – от 518 през 2011 г. до 329 през 2019 г.

Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави. В Министерство на околната среда и водите обсъждаме възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма. Продължаваме да работим за подобряване на политиките за опазване на мечките, като засилваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от набези на мечки“, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на акцията в парк „Централен Балкан“.

В парка за мечки в Белица „Четири лапи“ заедно с фондация „Бриджит Бардо“ се грижи за 19 пострадали от човешка намеса мечки. Те обитават 12 хектара площ в сърцето на Рила – реално в техния естествен хабитат. За тях се грижи денонощно екип от 15 човека. Парка за мечки в Белица е най-добрият мечешки спасителен дом на Балканите.

WWF следва научно-базирана програма, която цели предотвратяването на потенциални конфликти между мечки и хора. Водеща роля играе Спасителният отряд на WWF, съставен от опитни експерти, който вече близо две години се отзовава на сигнали на граждани, монтира електропастири около засегнати имоти и консултира местните хора как да се предпазят от нежелана среща с мечка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама