„Левски“ победи ЦСКА и взе първа купа от 13 години

19:05, 15 май 22 / Спорт 25 1862 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Левски“ победи ЦСКА с 1:0 и спечели купата на България за 26-и път. Това е и нов рекорд на страната по завоювани национални купи, тъй като „сините“ бяха начело в класацията и досега с 25 отличия.

На финала, пред препълнените трибуни на националния стадион „Васил Левски“, селекцията на треньора на „Левски“ Станимир Стоилов показа солидна защита и същевременно по-голяма настойчивост в атаките, което доведе и до нейния превес. На това „червените“, водени от английския си наставник Алън Пардю, предложиха доста несвързана игра, водеща рядко въобще до удар по посока на вратата на „сините“.

През първата част двата отбора започнаха доста внимателно и по-голямата част от времето премина в битка за надмощие в централната зона. И все пак „Левски“ достигна до две отлични положения. 

В 37-ата минута Бари не можа да се възползва от грешка на бранител в червено, който му заложи топката на 7 метра пред голлинията - нападателят на „сините“ не стреля от движение, а се опита да си я подкара и в крайна сметка бе блокиран. Само шест минути по-късно Сундберг бе изпуснат от бранителите на ЦСКА при центриране от корнер и шутира, но право в ръцете на вратаря Бусато.

„Левски“ продължи да играе по-активно и комбинативно и след почивката и откри резултата в 57-ата мин. Тогава Уелтон открадна топка от защитника Юга, левскарите комбинираха пред наказателното, като Филип Кръстев подаде на Илиян Стефанов - последният шутира от 19 метра и след рикошет в крака на защитника на „червените“ Кох топката влетя в мрежата - 1:0.

Въпреки попадението тимът на „Левски“ не спря да атакува и пропусна още няколко отлични възможности. Най-фрапиращата бе 4 минути преди края на редовното време, когато Драган Михайлович бе намерен сам на 5 метра пред вратата на ЦСКА, но шутира топката в тялото на вратаря Бусато.

Все пак, въпреки безразборния натиск на „червените“ в добавеното от съдията време, „Левски“ не допусна изненада и спечели за 26-и път купата на България. За последно „сините“ направиха това през 2007 г. във финал срещу „Литекс“, когато треньор отново бе Станимир Стоилов. ЦСКА пък не можа да защити трофея, който спечели миналата година във финала срещу „Арда“.

Победа бе първа за „сините“ над този съперник от февруари 2019 г., а последните два мача между двата отбора завършиха 0:0.

В крайна сметка от финалния мач статистиката е безмилостно в полза на „Левски“, пише „Сега“.

„Сините“ са владели топката в 58% от времето, те са отправили общо 8 удара (5 във вратата), срещу само три на „червените“ (нито един в очертанията на вратата). Ъгловите удари са също в полза на „Левски“ - 5:2, а жълтите картони са повече за ЦСКА - 4:3.

Инциденти белязаха дербито

И този път надпреварата за купата не мина без инциденти. 12-годишно дете е пострадало от хвърлен предмет на Националния стадион „Васил Левски“. Сигналът е подаден в Спешна помощ около 18:30 часа. На място е изпратена линейка, а детето, което е с контузия на главата, е откарано в спешната болница „Пирогов“.

По-рано лекарски екип откара в болница 50-годишен мъж, нападнат на метростанция „Орлов мост“. Пострадалият е със счупен нос и фрактура на крака.

Общо 8 са сигналите, постъпили в Спешна помощ, за инциденти с фенове преди днешния мач, пише БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама