Украинските бежанци активно напускат България

16:55, 15 май 22 / Общество 25 2225 Шрифт:
Ирина Иванова

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. По думите ѝ ситуацията е динамична и това не е само в България, а във всички държави.

От 63 000 украински бежанци, настанени в хотели у нас, няма да останат и половината. Вчера са влезли в нашата страна 2 441 души за денонощие, но са напуснали 2 792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България“, отбеляза Мариана Тошева, като уточни, че няма информация дали бежанците избират други държави от ЕС, или се връщат в родината си. 

България на първо място по украински бежанци с временна закрила

Тя обясни, че над 103 000 души са със статут за временна закрила. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български училища. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати“, поясни председателят на Държавната агенция за бежанците.

Тя уточни, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май: „Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално“.

Тошева поясни, че около 15 лева на ден ще бъде подпомагането за общинските бази. „Притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени“.

Евробарометър: Българите най-слабо съчувстват на украинците

В кои сфери украинците в България търсят работа?

Туризъм, търговия и шивашка промишленост са сферите, в които най-много украински граждани, спасили се от войната в България, са започнали работа, сочи справка в Агенцията по заетостта, цитирана от bTV. В повечето случаи бежанците заемат места, за които не е имало други кандидати от години. Най-голямо желание имат за работа като офис секретари, администратори в хотели, камериери, както и в заведенията за хранене и развлечения или продавачи.

С висше образование са над половината кандидати от Украйна. Със средно - около една трета. И само 3% - с основно. 70 на сто от украинците са готови да започнат работа в редовна смяна веднага, а 9% - ако има кой да се грижи за децата им. Украинците и членове на техните семейства с временна закрила могат да работят у нас без разрешение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Данаил Лазаров 00:11, 18 май 22

Защо бежанците, които идваха от Афганистан ги държаха в ЛАГЕРИ, а тези от Украйна ги настаняват в ХОТЕЛИ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама