Южна Осетия ще проведе референдум за присъединяване към Русия

21:38, 13 май 22 / Свят 25 1864 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Отцепилият се регион Южна Осетия ще проведе референдум за присъединяване към Русия, предаде АФП.

Лидерът на отцепилия се от Грузия регион определи 17 юли за дата за провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

Анатолий Бибилов подписа указ за провеждане на референдум в Република Южна Осетия“, се казва в съобщение на пресслужбата на Бибилов. В съобщението се цитира „историческия стремеж“ на народа му да се присъедини към Русия.

Съобщението идва на 79-ия ден от военната инвазия на Русия в Украйна, с хиляди убити и повече от шест милиона души, напуснали домовете си.

Сепаратистките региони на Украйна Донецк и Луганск също поискаха присъединяване към Русия.

Путин на военния парад: Всичко ни подсказваше да се борим

Пълномащабната война срещу Украйна бе осъдена от Грузия. Страната нарече „неприемливи“ плановете на Южна Осетия да проведе референдум за присъединяване към Русия.

През август 2008 г. Русия предприе нападение срещу Грузия, която се бореше с проруските милиции в Южна Осетия, след като те обстрелваха грузински села. Боевете приключиха пет дни по-късно с примирие, постигнато с посредничеството на Европейския съюз, но с цената на животите на 700 жертви и разселването на десетки хиляди етнически грузинци, припомня БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама