Европейска нощ на музеите - близо 70 музеи и галерии с безплатен вход

08:00, 14 май 22 / Култура 25 1668 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес ще се проведе 18-ото издание на Европейска нощ на музеите - инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява успешно в цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

Националната програма за отбелязване на инициативата включва тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви и специални събития.

69 държавни и общински музеи и художествени галерии и техните филиали от 24 области в страната ще участват в изданието тази година, съобщават от Министерство на културата. Националната програма може да изтеглите тук.

48 безплатни културни събития в София

В столичната програмата тази година са включени общо 48 изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви в различни музеи и галерии в София.

Единственото платено предложение на организаторите от Френския институт е документалния филм „Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“. Прожекцията ще е в зала „Славейков“ от 19.00 часа, като билетите ще бъдат на цени от 4 и 7 лв.

По време на Европейската нощ на музеите на посетителите ще могат да се запознаят с Micro-folie - френски дигитален музей, който наскоро бе инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей-София по случай френското председателството на Съвета на Европейския съюз.

Дигиталната обиколка представя многообразието на богатствата на 27-те страни членки на ЕС, посредством 200 творби от престижни музейни и сценични институции, между които и Панагюрско съкровище за България.

Програмата само за София можете да намерите тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама