Латвия ще разруши паметника на съветската армия в Рига

10:24, 13 май 22 / Свят 25 1876 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Латвийският парламент (сейм) разреши събарянето на паметника на Освободителите на Рига, съобщава „Сега“, като се позовава на информация от местната медия LSM.

Парламентът подкрепи на две четения приемането на поправки, които премахват „правните пречки“ за събарянето на съветския паметник. Уточнява се, че измененията в закона „За споразуменията между Република Латвия и Руската федерация, подписани в Москва на 30 април 1994 г.“ са признати за спешни. 68 депутати гласуваха за промените в закона, 18 - против.

На практика се прекратява действието на двустранни договор с Русия за опазване на мемориалните съоръжения.

„Образът и символиката на Съветската армия сега са пряко и недвусмислено свързани с агресията на Русия и престъпленията, извършвани от въоръжените ѝ сили, в Украйна. Промяната в геополитическите условия и международната практика означава, че Латвия не може и няма да е задължена да опазва такива съоръжения, като паметниците на съветската окупация“, заяви ръководителят на комисията по външните работи в Сейма Рихардс Колс, пише Mediapool.

Той подчерта, че Латвия ще продължи както досега за изпълнява точките в двустранния договор, отнасящи се до гробовете и гробищата.

На 11 май стана известно, че полицията е затворила достъпа до паметника на Освободителите, намиращ се в Парка на победата в Рига, за да „предотврати заплаха за обществената безопасност“. На 9 май пред паметника бяха поставени цветя, но на 10-и те бяха събрани с трактор. 

В няколко европейски страни граждани решиха да осквернят или съборят съветските паметници заради нахлуването на Русия в Украйна. Най-ярките примери са от Полша, Латвия и Украйна.

У нас край Паметника на Съветската армия се провеждат редица протести в подкрепа на Украйна, но и на Русия. На 9 май дрон изля боя в цветовете на украинското знаме върху една от фигурите на монумента, след което се стигна до напрежение с поддръжници на Москва. Вчера пред него бе поставен друг паметник, носещ името „Викът на украинската майка“, като контрапункт на руската агресия.

Издигнаха „Викът на украинската майка“ срещу Паметника на Съветската армия

В началото на войната в Украйна районният кмет на „Средец“ Трайчо Трайков обяви, че започва процедура по преместването на Паметника на Съветската армия от центъра на столицата. Инициатива за премахването му от парка съществува от десетилетия, като още през 1993 г. Столичният общински съвет приема решение за демонтирането му, но то така и не е изпълнено. В крайна сметка Трайков обясни, че ще бъдат премахнати само фигурите от монумента и той ще остане на мястото си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама