С обвинения в лобизъм: Законът „Нинова“ за колекторите мина на първо четене

15:10, 12 май 22 / Политика 25 1682 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На първо четене депутатите одобриха шумно рекламираната инициатива на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова за закон, регулиращ колекторските фирми.

Законопроектът мина на първо четене с гласовете на депутатите от четворната коалиция, макар че получи сериозни критики, включително от страна на управляващите, пише „Сега“.

Събирането на дългове: без тормоз и с „фиксирано работно време“

С проектозакона се предвижда да се създаде регистър на събирачите на дългове, който да се поддържа от икономическото министерство, оглавявано от Нинова. Първоначалният кредитор се задължава да уведоми потребителя, преди да прехвърли задълженията му на дружество за събиране на вземания. В проекта се посочва, че изискваната от длъжника сума няма да може да бъде по-голяма от дължимото според договора с първоначалния кредитор.

ГЕРБ-СДС: Лъжа и лобизъм

Депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева определи проекта като „пълна лъжа“. „Вие защитавате с този законопроект една много, много малка част от задълженията, които се прехвърлят. Извън обхвата на този закон вие сте оставили най-големите задължения – банковите, ипотечните, потребителските, бързите кредити и всичко останало, което оформя над 70% от задълженията, които се препродават от колекторски фирми“, упрекна тя Нинова. И обвини соцлидера, че целта ѝ е да превърне определени колекторски фирми в монополисти в бранша.

„Преписва лошо и избирателно“: Манолова обвини Нинова в лобизъм

Разярена от нападките в лобизъм, вицепремиерът порица Каназирева, че въобще не е прочела проекта, тъй като той бил посветен основно на уреждането на бързите и потребителските кредити. И заяви, че очаква от депутатите да се погрижат банките да залегнат в законовите текстове.

От „Възраждане“ отхвърлиха проекта с мотива, че не защитава длъжниците и не урежда дейността на колекторските фирми. Националистите настояха да се работи за приемането на закон за фалита на физическите лица.

ИТН: Неяснота и липса на прецизност

С критична позиция излезе Ива Митева от ИТН. Тя припомни, че всички становища на заинтересовани страни, постъпили в парламентарната правна комисия, са отрицателни. По думите ѝ предметът на закона не е ясно определен. Бързите кредити са залегнали в него, но това не се разбира изрично, а чрез тълкуване на текстовете.

По предложение на Митева депутатите решиха да отпуснат максималния срок за предложения между първо и второ четене - 28 дни, за да бъдат изчистени всички спорни моменти в проекта. Преди всичко, посочи тя, трябва да се изясни предметът на закона и да се запише изрично, че в обхвата му влизат също банковите и небанковите институции. Както и да се помисли сериозно дали в него трябва да залегнат битовите и комуналните задължения, които са особено притеснителни за гражданите.

БСП и ПП: На амбразурата

Яростно защитиха проекта съпартийците на Нинова, които изразиха съмнение, че от ГЕРБ имат скрити мотиви да не желаят приемането му. От ПП се задоволиха да припомнят на бившите управляващи, че през 2020 г. Българската банка за развитие скандално отпусна кредит в размер на 75 млн. лв. именно на колекторска фирма. Депутатът от ПП Васил Стефанов призна, че законодателното предложение се нуждае от „прецизиране”. Но отказа да говори по същество в каква посока да стане това с аргумента, че тази работа трябва да се остави за второто четене.

ДБ и ДПС въобще не обърнаха внимание на дебата, който изяде по-голямата част от времето на днешното пленарно заседание. От Движението обаче се въздържаха при гласуването. Така постъпиха и депутатите от „Възраждане“. Групата на ГЕРБ-СДС въобще не участва във вота, освен един човек, който също се въздържа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама