Всяка трета медицинска сестра е над 60-годишна възраст

11:11, 12 май 22 25 1196 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Всяка трета работеща медицинска сестра в България е над 60-годишна възраст. Това се посочва в поздравление от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по повод днешния Международен ден на сестринството, изпратено до медиите.

В страната ни този ден се отбелязва и от акушерките, фелдшерите, лекарските  асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите.

По данни на Националния електронен професионален регистър на асоциацията, през 2012 г. България е разполагала с 25 597 медицински сестри на средна възраст 48 години. През 2021 г. професията си са практикували 22 320 медицински сестри на средна възраст 53 години. На 31 на сто от работещите им предстои пенсиониране в следващите 10 години, посочват още от асоциацията.

Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от нуждите на здравната система. Сходни са данните и за акушерките, допълват от съсловната организация, съобщи БТА.  

Над 70% от болниците с недостиг на лекари и сестри

От асоциацията отново настояват за политическо съгласие за решаване на проблемите и за приемането на Национална стратегия с план за действие до 2030 г.; за осигуряване на начално трудово възнаграждение в размер на три минимални работни заплати; за подкрепа от държавата и работодателите за осъществяване на продължаващо обучение и кариерно развитие; за приемане и спазване на медицински стандарти по здравни грижи; за по-добри възможности за самостоятелните сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ.

Поздравление от министъра

„Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания". С тези думи и с личния си пример Флорънс Найтингейл полага основите на професията „Медицинска сестра“ и остава завинаги в историята на световното здравеопазване. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората, заявява в поздравителен адрес здравният министър Асена Сербезова.

„Почитаме милосърдието, съпричастността, благородството – качества, които всички вие – българските медицински сестри, безспорно притежавате. Пандемията осветли вашия опит, вещина и мъдрост, които са ключови за преодоляване на всяко здравно предизвикателство, и ни припомни, че без тях сме загубени“, пише министърът и изтъква, че министерството се стреми посредством всички законови механизми да гарантира достойни възнаграждения на медицинските сестри.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама