„Български пощи“ ще разчитат на дарения за нови компютъри

20:58, 11 май 22 25 1537 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Нито един пенсионер няма да остане без пенсия. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова по време на изслушването ѝ в парламентарната комисия по електронно управление и информационните технологии.

Изказването ѝ е в отговор на въпрос на Благовест Кирилов от БСП, който попита за редицата случаи, при които пенсионери не могат да получат парите си в пощите, тъй като са регистрирани в друго населено място. 

До този казус се стигна след кибератаката, която блокира работата на „Български пощи“, а това наложи пенсиите да се изплащат по списъци на НОИ. В тях обаче са адресите по постоянен адрес, а не по настоящ.

Според Константинова в момента хартиеният процес спасява положението. Тя заяви, че нито един пенсионер няма да остане без пенсия, но е възможно да има и забавяния. Кирилов пък я репликира, че за някои хора всяко забавяне може да е жизненоважно.

Вицепремиерът съобщи, че преди часове е научила, че в някои пощенски бюра са повредени и компютрите, което допълнително ще забави възстановяването. По думите ѝ в момента се търси дарение за компютри. Ако 300 компютъра са дали фира, реално погледнато в 300 станции не могат да тръгнат услугите“, коментира тя. 

Към момента на сайта на „Български пощи“ има актуален списък на всички работещи пощи.

Константинова допълни, че няма промяна в плана на правителството за превръщането на пощите в административни центрове. Изказването ѝ е в отговор на въпрос дали тази дейност е съвместима с пощите с оглед хакерската атака и блокирането на работата на „Български пощи“. 

Константинова обясни, че МС е подготвил първия фиш за над 101 млн. лв., предвидени за тази реформа, които ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя допълни, че над 2/3 от сумата са за обновяване и дигитализация на пощите. Предвидени са и средства за обучения и семинари за служителите. Вицепремиерът прогнозира, че още тази година процесът може да започне. Тя заяви, че планът трябва да бъде изпълнен в срок до четири години.

Бившият главен изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки коментира, че бекъп данните са загубени. Това се случи заради забавянето от 6 часа за изключването на сървърите. Това бе и причината, поради която Константинова поиска оставката му. Според Дънешки едва ли е имало начин бекъпите да бъдат запазени.

На заседанието на комисията присъства и новоназначеният директор  Богдан Теофанидис. Той заяви, че за момента не може да бъде даден ясен срок за възстановяването на работата на системите. Бе предложено в бъдеще криптираните бекъп данни да се съхраняват на територията на друга държава, пише offnews.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама