Украйна обяви, че отблъсква руските войски в контраофанзива

08:15, 11 май 22 25 1665 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украйна обяви, че нейни сили са си върнали контрола над населени места от руски войски в североизточната част на страната. 

Украинските военни провеждат голяма контраофанзива край втория по големина град Харков. 

С отблъскването на руските войски, окупирали околностите на Харков от първите дни на войната, украинците се придвижват на дистанция, която им позволява да атакуват снабдителни линии на главните руски сили на юг, предаде Нова телевизия.

„Въоръжените сили на нашата страна ни предоставиха добри новини за региона около Харков. Окупаторите постепенно биват изтласквани от града. Благодарен съм, на всичките ни защитници, които удържат фронта и наистина показват нечовешка сила, за да освободят армията на окупаторите. Някога втората най-силна армия в света“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

В южния пристанищен град Мариупол руските сили продължиха атаката си срещу стоманодобивния завод „Азовстал“, където се крият последните защитници на града. Помощник на кмета на града заяви, че най-малко 100 цивилни все още са блокирани там, както и около 1000 бойци.

Службите за спешна помощ на Украйна съобщиха, че всички пожари, избухнали в резултат на вчерашните удари на Русия срещу черноморското пристанище Одеса, са били потушени.

Украйна спира 1/3 от транзита на руския газ до Европа

Украинският оператор на газопреносната мрежа (ОГТС) обяви, че ще спре транзита на руски природен газ през Луганска област и обвини за решението си руските окупатори.

„ОГТС информира, че от 7.00 часа на 11 май 2022 г. приемът в газотранспортната система на Украйна на газоизмервателната станция „Сохрановка“ няма да се осъществява“, посочва се в съобщение на оператора. Според него форсмажорни обстоятелства правят невъзможен транзитът на суровината през тази точка и през граничната компресорна станция „Новопсков“, която е под контрола на Русия.

„Новопсков“ е първата от компресорните станции на украинската газопреносна мрежа в Луганска област, през която се осъществява почти една трета от износа на руския газ за Европа. В момента служители на ОГТС не могат да осъществяват оперативно-технически контрол над тази компресорна станция и други активи, разположени на нейна територия, предаде Mediapool. 

От „Газпром“ обявиха, че предлаганото превключване на спряната част от транзита през станция в контролираната от Украйна област Суми е технически невъзможно.

Украйна продължи да е основен транзитен маршрут за руския газ за Европа дори след инвазията на Москва в страната на 24 февруари.

САЩ предупреди, че Путин се готви за дълга война в Украйна

Междувременно американското разузнаване предупреди, че президентът на Русия Владимир Путин се готви за дълга война в Украйна.

Руският президент се подготвя за продължителен конфликт в Украйна и няма да спре с Донбас, предупреди директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс. На изслушване в комисия на Сената Хейнс посочи, че Владимир Путин е решен да завземе сухопътен коридор до Приднестровието в Молдова. Той обаче „се изправя пред несъответствие между амбициите си и настоящите конвенционални военни способности на Русия“, каза още Хейнс и добави, че руският президент „вероятно разчита подкрепата на САЩ и ЕС за Украйна да отслабне, тъй като инфлацията, недостигът на храни и цените на енергията се влошават, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама