Правителството пое още 300 млн. нов дълг при по-висока лихва

16:12, 10 май 22 / Политика 25 1771 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Още 300 млн. лв. нов дълг е поело финансовото министерство, става ясно от проведения аукцион. Новият дълг е за книжа със срочност от 3,5 години. 

С това общите нови дългове от началото на 2022 г. достигат 1,8 млрд. лева.

Среднопретеглената доходност на новия дълг е 1,33 на сто, по-висока от проведените аукциони за същите книжа по-рано тази година - през април доходността бе 0,88, а през март – 0,55 на сто.

Общият размер на поръчките на днешния дългов аукцион достигна 460 млн. лв. Това съответства на коефициент на покритие от 1,53 пункта, малко над нивото на покрите от 1,50 пункта при предходния аналигичен аукцион през април, съобщава „Клуб Z“.

Най-голям интерес към книжата са проявили банките (47,6% от цялата сума), следвани от пенсионните фондове (34,9%), гаранционни фондове (10%), застрахователни дружества (6,7%) и ивестиционни посредници (0,8%).

Тази година страната ни може да поеме нов дълг от 7,3 млрд. лева - определено със закон. С част от тях трябва да бъдат покрити стари задължения, като вече през годината бе направено голямо погашение на лихви и главници. С останалите новопоети задължения се очаква да се правят инвестиции, какъвто е планът на финансовия министър Асен Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама