„Мерилин“ на Уорхол стана най-скъпата картина на ХХ век

19:45, 10 май 22 / Култура 25 1627 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

„Shot Sage Blue Marilyn“ е продадена на търг за 195 млн. долара в аукционната къща „Кристис“. Според американската преса творбата, нарисувана през 1964 г., е придобита от нюйоркския търговец на произведения на изкуството Лари Гагосян.

Търговецът на произведения на изкуството в Christie's Юси Пилкянен усеща „известно напрежение в стаята“. В 20:36 ч., след четириминутно наддаване, той продаде произведението на изкуството за 170 млн. долара.

Портретът на Мерилин Монро от Анди Уорхол „Shot Sage Blue Marilyn“ се превърна в най-скъпото произведение на ХХ век, продавано някога на търг - абсолютният рекорд принадлежи на Salvator Mundi, приписвано на Леонардо да Винчи и купено за 450 млн. долара през 2017 г. от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед Бен Салман.

Коя ще е най-скъпата картина от 20-и век?

„Shot Sage Blue Marilyn“ е най-значимата част от колекцията на швейцарските галеристи Томас Амман, починал през 1993 г., и сестра му Дорис Амман, починала миналата година. Според американската преса купувачът е известният нюйоркски галерист от арменски произход Лари Гагосян, за когото не е известно дали е действал от свое име, или от името на клиент.

Творбата е оценена от аукционната къща „Кристис“ на 200 милиона долара. С комисионите общата сума достигна 195 млн. долара, съобщи БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама