Макрон предлага създаване на нова „европейска политическа общност“

20:37, 09 май 22 / Свят 25 2193 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на „европейска политическа общност“, която да я приеме в редиците си.

Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни, дори десетилетия. Освен ако не решим да занижим стандартите за присъединяване към Европейския съюз“, заяви Макрон при закриването на конференция за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург.

Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС

Нека бъдем честни, ЕС не може да бъде единственото средство за структуриране на европейския континент в краткосрочен план“, посочи френският лидер. Същевременно той отбеляза, че „Украйна вече е член на европейското семейство“. За да ускори участието на Украйна в европейските дела, Макрон предложи създаването на „европейска политическа общност“, която да я приеме в редиците си, пише БГНЕС.

„Наше историческо задължение е да създадем това, което бих описал днес пред вас като европейска политическа общност“, отбеляза той. „Тази нова европейска организация ще позволи на демократичните европейски нации да намерят ново пространство за политическо сътрудничество, сигурност, сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта, инвестициите, инфраструктурата, движението на хора“.

Украйна получи покана от ЕС за ускорено членство

По време на посещението си в Киев през април ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на Володимир Зеленски въпросник за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Тя подчерта, че предаденият документ е „основа за дискусиите през следващите месеци“. По-късно Зеленски заяви, че е предал попълнената първа част на въпросника на ръководителя на представителството на Европейския съюз в Украйна Мати Маасикас. Той добави, че Украйна скоро ще предаде втората част от отговорите на ЕС.

На 28 февруари Зеленски подписа молбата на Украйна за членство в ЕС. На следващия ден Европейският парламент подкрепи резолюция, с която на Украйна се предоставя статут на страна-кандидатка. По-рано председателите на ЕС постигнаха съгласие да възложат на Европейската комисия да изготви оценка на кандидатурите на Украйна, Грузия и Молдова за членство в ЕС, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама