Без забрана за превоз на руски петрол с танкери на ЕС до трети страни

20:22, 09 май 22 / Свят 25 1666 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският съюз планира да изключи от шестия пакет санкции срещу Русия забраната за транспортиране на руски петрол до трети страни с кораби, принадлежащи на държави от общността. Това съобщи „Блумбърг“, като се позова на документи и източници от ЕС.

Гърция, Кипър и Малта са сред страните, които настояват да се премахне тази разпоредба от следващия набор от санкции, тъй като техните флотилии ще се сареизно засегнати от нея.

ЕС възнамерява също така да забрани на европейските компании да застраховат кораби, превозващи руски петрол и това предложение ще остане, въпреки възраженията на някои членове, според източниците на агенцията, цитирани от „Mediapool“.

Ще искаме две години отсрочка за ембаргото на руския петрол

На 4 и 5 май не бе постигнат консенсус сред страните от ЕС за петролното ембарго срещу Русия. Предложено бе тримесечно отлагане на налагането на забрана за транспортиране на руски петрол и подпомагане на най-затруднените страни с инвестиции от бюджета на ЕС в развитието на петролната инфраструктура, за да могат те да заменят руския петрол.

Различни медии съобщиха, че освен Унгария и Словакия, допълнителни отсрочки може да получат Чешката република, България и редица други държави от ЕС.

По информация на „Ройтерс“ Европейската комисия смята да отпусне средства на няколко държави от Източна Европа, които нямат излаз на море, за модернизиране на петролната им инфраструктура, за да ги убеди да подкрепят ембаргото срещу руския петрол, което се обсъжда от миналата седмица. Мярката е част от поредния пакет европейски санкции срещу Русия, но размерът на предложените инвестиции все още се обсъжда.

ЕС оставя на три държави руския нефт, България не е сред тях

Според източника допълнителното финансиране ще бъде отпускано за инвестиции в петролопроводи и евентуално за подобрения в рафинериите в Източна Европа, някои от които са настроени да преработват само руски петрол.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен замина спешно за Унгария, за да обсъди с Виктор Орбан сигурността на енергийните доставки в Европа“, съобщи нейният говорител.

Будапеща заплашва да наложи вето върху евентуалното петролно ембарго срещу Русия. Унгария е силно зависима от руския петрол и иска от партньорите си от ЕС гаранции за доставките си, за да се съгласи с шести пакет от санкции срещу Русия, включително спиране на покупките на петрол от тази страна.

България също заплаши да наложи вето върху петролното ембарго, ако не получи отстъпки и отсрочки по подобие на предложените за Унгария, Словакия и Чехия, но според представители на ЕС проблемите пред нея са по-малки, а рисковете за енергийната ѝ сигурност могат да се решат по други пътища.

Налице е и друг проблем – с Кипър, който ще е засегнат от друга мярка в санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, предвиждаща забрана за продажба на недвижими имоти на руснаци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама