Отнеха почетното чешко гражданство на първата жена в Космоса

16:17, 09 май 22 25 1816 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Градският съвет в южния чешки град Ческе Будейовице гласува „за“ отнемането на почетното гражданство на Валентина Терешкова - първата жена, излязла в Космоса.

Решението се основава на факта, че 85-годишната Терешкова, която сега е член на Държавната дума, активно подкрепя Владимир Путин и действията на Русия в Украйна. Тридесет и двама общински съветници гласуваха „за“, а петима бяха „против“. „Волята на Съвета е да отнеме това гражданство. Терешкова е близък съюзник на Путин и одобрява зверствата, които се случват в Украйна“, заяви общинският съветник Шимон Хелер.

В крайна сметка четирима съветници от Комунистическата партия на Чехословакия и Ян Кубеш от движението „Граждани за Будейовице“, което е в коалицията в кметството, се противопоставиха на предложението.

Почетното гражданство е присъдено преди 43 години за космически полет. Самата тя е била във „Восток“ в продължение на много часове, а подвигът през 1963 г. е неоспорим. Разбирам позицията на някои колеги, тъй като ситуацията в Украйна е критична и аз със сигурност не я одобрявам, но според мен нямаме право да отвръщаме по този начин на случващото се в Украйна. Не съм съгласен с това“, каза Кубеш и добави, че историята не може да се трие и намира решението за подло, пише offnews.bg. 

До момента 118 души са получили почетно гражданство на Ческе Будейовице. Терешкова е последният човек, получил тази титла през 1979 г. Оттогава градът не е присъждал почетно гражданство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:56, 09 май 22

Много важно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама