Хакнаха руски телевизии в Деня на победата

13:30, 09 май 22 25 1816 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Хакери са ударили EPG справочниците на водещите доставчици на кабелни телевизионни услуги в Русия. За подмяната на съдържанието съобщи руската журналистка и обществена активистка Ксения Собчак. Електронният програмен справочник (EPG) дава в реално време информация за телевизионното предаване, което върви в момента, както и за програмата за деня или дни и седмици напред.

Хакери блокираха сайтовете на руски медии

EPG се излъчва паралелно на телевизионния сигнал при кабелните, сателитните и IPTV доставчици и вероятно точно този елемент от телевизионния поток е бил ударен от хакери през нощта и сутринта срещу 9 май, пише offnews.bg.

След намесата, независимо от оператора и съдържанието на телевизионното излъчване, като информация за предаването се изписва: „По вашите ръце е кръвта на хиляди украинци и техните стотици избити деца. ТВ и властите лъжат. Не на войната“.

Сходни на скрийншотовете, показани от Ксения Собчак, публикува в Telegram канала си „Pravda Gerashchenko“ и бившият депутат от Върховната Рада на Украйна Антон Геращенко.

Припомняме, че Русия не за първи път е обект на хакерска атака след началото на войната в Украйна. Февруари месец „Анонимните“ блокираха сайта на руския президент Владимир Путин kremlin.ru и го призоваха да подаде оставка. Бяха хакнати и уебсайтовете на ТАСС, „Комерсант“, „Форбс“, „Известия“, „Знак“, РБК, Е1 и „Russia Today News“. Преди месец пък хакнаха системата за видеонаблюдение в администрацията на Кремъл.

Anonymous към Путин: Ние сме в двореца ти!

До момента обаче не е ясно дали и тази хакерска атака е дело на „Анонимните“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама