Османи: Сега е последният шанс за спасяване на отношенията с България

17:03, 07 май 22 / Свят 25 1012 Шрифт:
Ирина Иванова

Диалогът с България, както и с френското председателство продължава. Надяваме се, че в следващия период ще има и конкретни стъпки, но едно е ясно и го казваме на всички – първо, че вече не става въпрос за Скопие. Топката е в полето на България и ЕС, и второ, че може би това е единственият и последен шанс за спасяване на отношения ни с България. Това обяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, на пресконференция, цитирана от БТА.

Коя е червената линия на „Има такъв народ”?

„Мисля, че в бъдеще ще има все по-малко политическа енергия в правителството, и цялото общество, да се посвети на решаването на този въпрос, който изразходва толкова много политическа, но и гражданска енергия в непрекъснатите процеси на надежда и разочарование. Ние сме длъжни да не подлагаме повече гражданите на такива безкрайни разочарования и в един момент трябва да се постави черта, за да кажем: „Стига“. Като правителство вече не можем да се занимаваме само с този въпрос, ще трябва да се фокусираме вътре, да продължим с реформите“, подчерта Османи.

Той заяви, че до лятото правителството на Република Северна Македония ще продължи да влага максимални усилия, „докато не бъдат изчерпани възможностите“ в процеса на преговорите с България и опозицията трябва да разбере това.

Петков: Трябва да „преместим“ ветото за Северна Македония

Дали ще успеем, ще зависи от това, което ще реши София и какво ще реши ЕС, каза той, уточнявайки, че все пак не може да направи паралел между ЕС и София, защото „има държави, които знаят, колко е важно да бъдат честни към тези, които са изпълнили условията“. По думите му, ако България не отмени ветото си през юни, отношенията между двете държави няма да бъдат замразени, но правителството вече няма да се фокусира върху този въпрос, а посланикът в България ще продължи да работи по темата.

По отношение на гаранциите, за което настоява опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, че след включването на българите в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония България няма да иска нищо повече, Османи уточни, че настояването му за подписване на всеобхватен документ означава гаранция и ако опозицията в страната също мисли така, значи мислят по еднакъв начин.

„Важно е да го има този документ, за да знаем къде започва и къде завършва този процес, подчерта Османи, допълвайки, че всекидневната комуникация с България продължава и все още има сериозни шансове за успех. По думите му в последните месеци позициите са сближени толкова много, че „ще бъде историческа щета“, ако този момент не бъде използван, защото „няма да има по-подходящ“.

Според Османи е имало идея в края на май да бъде проведено второто съвместно заседание на правителствата на двете държави, но „това ще зависи и от другия политически процес“ (на преговорите). „През процес на провокации и блокиране говорът на омразата няма да бъде намален. Лекарството за това не е в симптоматиката, а в причината за говора на омразата, а това е ветото“, посочи още Османи.

Пресконференцията на министърът на външните работи на Република Северна Македония днес беше посветена на започващия процес на стратегически диалог със САЩ на 2 юни във Вашингтон, като на първата среща на правителствата акцентът ще бъде поставен върху отбраната, икономиката и енергетиката, но ще бъдат обсъдени и теми като киберзащита и конкретна инициатива в областта на културата и образованието.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама